Музиката на Шостакович оживява под лъка на Михаил Кътев

Култура
29.01.2020 | 11:41 ч.

Изтъкнатият  цигулар Михаил Кътев ще бъде солист на симфоничния концерт на Русенската филхармония на 31 януари.  От  19.00 часа в Зала „Филхармония“ той ще изпълни концерт на Дмитрий Шостакович, който преди десетилетия свири на русенска сцена, поканен от дядото на Маестро Кътев. По него време Михаил Кътев старши е бил директор на Русенската опера и на фестивала „Мартенски музикални дни“ .

  Диригент на концерта е  Сунай Муратов,  а концертмайстор - Мария Павлова. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър №1, оп. 7 от Дмитрий Шостакович и  Симфония „Манфред“, оп. 58 от  Чайковски. 

Михаил Кътев е настоящият Първи концертмайстор на Държавния филхармоничен оркестър в Майнц, Германия. Той започва още пет-годишен да свири на цигулка при Анелия Попова в Музикалната гимназия в Русе.  

В Музикалната академия във Франкфурт на Майн, 15-годишният български цигулар започва обучението си в майсторския клас на проф.Едит Пайнеман – една от най-влиятелните и известни инструменталистки на 20-ти век в Германия. Още по време на първия семестър младият талант е избран да участва в майсторския клас на Пинкас Цукерман, който се предава директно по радиото.

 Интересите му към оркестрите и предимно към оперния репертоар го води до сегашната му позиция на Първи концертмайстор на Държавния филхармоничен оркестър на Майнц – оркестър, който отпразнува през 2014 година 500-годишния си юбилей.   Българският цигулар е дългогодишен и уважаван гост като концертмайстор в оркестрите на оперните театри във Франкфурт на Майн, в Нюрнберг, Хановер, Манхайм, Касел, Дармщадт, Оснабрюк и на десетки симфонични оркестри в страната.

 През 2009 е поканен за гост-професор в Музикалната академия в Майнц.

 

 

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати