Мярката 60/40 ще действа до края на септември, работодателите може да не са платили данъци

Бизнес
29.06.2020 | 16:27 ч.

Държавната схема за подпомагане на заетостта, добила популярност като 60/40 ще продължи да действа до края на септември и ако се налага ще бъде удължена и до края на годината, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Предложението е било единодушно подкрепено от работодатели и синдикати. Социалните партньори се договориха от първи юли да се разшири обхватът на секторите с право на компенсации.

За подпомагане ще могат да кандидатстват частните детски ясли и градини, частните центрове за образователни услуги, здравни заведения и специалисти без сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

Компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май.

От 1 юли минималните осигурителни доходи на заетите в туристическия бранш и ресторантите са увеличени, припомни социалният министър Деница Сачева, предаде БНР.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за тази година, за да се включат в схемата 60/ 40, но трябва да са ги декларирали като дължими.

С удължаването на схемата също от 1-ви юли стартира и пакет от още две мерки - по 290 лева за запазване на заетостта на работници от транспортния сектор, хотели и ресторанти, както и програмата "Заетост за теб", по която ще могат да се наемат за период от три месеца безработни.

На работодателя ще се плаща минималната заплата и осигуровките: "Работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб". Заедно с 60/40 не може да кандидатства за едно и също лице", каза Сачева.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лева за 150 000 работници, но заявления са подадени за 290 000, като плащанията продължават.

Към 25 юни регистрираните без работа у нас са 277 000. Към същата дата на миналата година безработните са били 170 000:

"За периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа. В последните три седмици повече хора намират работа, отколкото загубват работа. В последните дни по 2000 души средно на ден намират работно място".

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати