На 13 януари спират и автобусите до София, освен ако Борисов не каже друго

Бизнес
09.01.2020 | 20:10 ч.

В понеделник спират автобусите до и от София, съобщиха специално за  БРЯГНЮЗ от пресцентъра на фирмата, която осъществява превози до столицата и обратно. 

Браншови организации от цялата страна се обявяват срещу обхвата и цените на предлаганата тол система в България, както и срещу нерегламентираните превози. Превозвачите настояват да плащат между 9 и 12 стотинки на километър след въвеждането на тол системата. АПИ обаче одобри тарифите да стигнат до 36 стотинки на километър.

„Ние задължително ще вдигнем цените на билетите до различните дестинации, ако останат сегашните предложени тол цени“, категоричен е  управителят на фирма „Евробус" ЕООД Ерджан Юсню, която осъществява пътнически превози както по външни линии, така и по повечето маршрути в областта.

„В същото време обаче ние не можем да променим цените на билетите, защото те са базирани на сключени договори по спечелени обществени поръчки“, уточни транспортният шеф. Той припомни още, че от тази година се вдигат както осигуровките, така и такси „Сектор“ на автогарите в страната. „Всичко това ще ни принуди да закрием линии и да оставим хората по малките населени места без превоз“, предупреди Юсню. Все пак той успокои гражданите, че в понеделник автобусите на „Евробус" в Русенско ще изпълняват маршрутите си по разписание, защото те няма да бъдат засегнати от националния протест.

Възможно е отделни таксиметрови шофьори в Русе също да се включат в протеста в понеделник, предупредиха от „Миланов такси“. Недоволството на русенци и на колегите им в цялата страна е срещу  нерегламентираните превози. В понеделник обаче не се подготвя организирано участие в протеста, подчертаха от таксиметровата фирма.

Симеон Милушев, главен секретар на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, заяви специално за „Бряг“, че 90% от техните членове в цялата страна няма да осъществяват автобусни, товарни и таксиметрови превози от понеделник докато регионалното министерство и АПИ не приемат техните искания.  „Имахме 7 срещи с АПИ и излязохме с 60 страници с предложения. Нито едно не се прие“, обясни гнева на транспортните фирми Милушев. Очаква се протестните действия да обхванат около 70 града. 

Транспортната блокада обаче е възможно и да отпадне, ако утре на срещата си с премиера Борисов в Министерски съвет протестиращи и правителство  се споразумеят относно исканията за промените  в тол системата.  

 

 

 
Печатни издания

 
 

 

     

Най-четени

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати