Началникът на ВМА: Когато има установен случай на коронавирус, веднага ще го обявим официално

Общество
27.02.2020 | 08:00 ч.

"14 човека са приети във ВМА, от тях четирима са чужденци, при някои вече има пневмония, днес се очаква да излязат резултатите, в ранния след обяд ще бъдат готови."

Това заяви на ежедневния брифинг за обстановката в страната, свързана с коронавируса, шефът на ВМА професор доктор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Оперативния щаб за борба с коронавируса

"От Милано са прибрани с правителствения самолет група ученици и техните преподаватели, те бяха придружени от екип на ВМА , който извърши първия скрининг на децата, оборудва екипажа и децата с маски, няма нито едно дете, което да е показало болестни симптоми, нито едино от ръководителите също. След кацането на самолета във Варна, беше извършен втори скрининг,  не се наложи никой да бъде хоспитализаран, от там бе извършено извозване до Каварна, даване на строги инструкции как се спазва строга карантина. В България има поне 10-15 хиляди непотвърдени случаи на хора, със съмнения за заразата, които си стоят вкъщи", обясни още д-р Мутайфчийски.

"Когато има първи установен случай на коронавирус, да се срещнем в същия формат и това веднага да бъде съобщено официално, бъдете уверени, че това нещо ще стане", обеща на медиите началникът на ВМА.

Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев поясни, че са въведени нови мерки на Летище София за пристигащите от Италия, които се движат в отделен коридор, за да не се смесват с останалите пъници от други държави.

"Ще предоставим тези анкетни карти на екипите, те ще бъдат попълвани още в самолетите, ще тестваме и онлайн система за попълване на данните. От там информацията се изпраща по местоживеене на РЗИ.", поясни д-р Кунчев.

Той отбеляза, че времето на опазване на границите отминава, вече съсредоточаването е върху приемането и лекуването на болните, няма държава, която да е успяла да не допусне подобна зараза, която се разпространява по въздушно-капков път.

"Термокамери ще бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та", каза директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков.

„За изтеклото денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства. За случая на Калотина – беше регистрирано лице с температура, което пътува с товарен автомобил като втори шофьор. Беше задействана процедурата за хоспитализирането му във ВМА“, посочи Кючуков.

„Беше направена видеоконферентна връзка с дирекции от ЕК като „Вътрешни работи“, „Миграция“, „Здравеопазване“ и Европейската агенция за гранична и брегова охрана във връзка с обстановката в цяла Европа. Бяха обсъдени мерките, които са взети по всички граници на ЕС. Те не са по-различни от нашите. Нещата, които ние правим на границите, са доста по-напред от много други държави. Беше наблегнато на информационното обслужване на гражданите, които идват в страната, както и в никакъв случай при констатиране на лица със симптоми, те да не бъдат връщани, а да бъдат приемани и обслужвани от държавата“, каза още Кючуков.

„Продължаваме с тези мерки. Граничните служители са осигурени в лични предпазни средства. Очакваме, след като бъдат закупени термокамери, да бъдат монтирани на всички сухоземни КПП-та. До края на седмицата се надяваме да бъдат доставени“, посочи той.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати