Над 100 инициативи и събития бележат 75-та годишнина от създаването на Русенския университет

Общество
18.02.2020 | 13:39 ч.

Днес, 18 февруари (вторник) 2020 г., на пресконференция, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, председателят на Общото Събрание проф. Велизара Пенчева, заместник​-ректорът по Учебната работа проф. Пламен Кангалов, заместник-ректорът по Интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова, заместник-ректорът по Развитие, координация и продължаващо обучение проф. Пламен Даскалов, координаторът по Интеринституционална комуникация и координатор на събитията за 75-годишнината на Русенския университет проф. Юлиана Попова информираха за инициативите, посветени на 75-годишнината на русенската Алма Матер и програмата на празничните събития.

Проф. Белоев откри пресконференцията, отбелязвайки, че 12 ноември  е дата, която изпълва цялата акдемична общност с достойнство и удовлетвореност от съграденото за 75 години.  На академичната карта на България тази годишнина е знак за дълголетна традиция, непрекъснато възходящо развитие и оставена трайна следа в образованието, науката и обществения живот. Пътят на русенската Алма Матер може да бъде описан с думите – Сила, Достойнство и Авторитет, продължи ректорът и акцентира:

„СИЛАТА на Русенския университет, на първо място, е в неговата многопрофилност, във всички 23 професионални направления и специалности, които събират под един покрив студенти и докторанти, за да получават най-доброто от своите преподаватели – учени и професионалисти, изявени в интердисциплинарната проектна дейност, в трансфера на иновации към бизнеса, в развитието на регионалната икономика.

ДОСТОЙНСТВОТО на Русенския университет е в неговите постижения, сътворени с делата на многобройните членове на академичната общност, които частица по частица съграждат храма на знанието и науката и са свързали настоящето и бъдещето си с русенската Алма Матер. 

АВТОРИТЕТЪТ на Русенския университет е в качеството на образованието и научните изследвания, в модерната мултифункционална академична среда, в работата по дигитализацията на образованието и по създаването на учебни зали на бъдещето. Този авторитет е и в изградената от Русенския университет Академична Дунавска ос, в лидерските му позиции в трансграничния регион и Дунавското пространство, както и в признаването му за първопроходник и лидер в европейски инициативи, национални и международни проекти.”

През юбилейната 2020 г. предстои да бъдат реализирани над 100 инициативи и събития в университета и неговите факултети и филиали.  Те съставят изключително богат събитиен календар със запомнящи се изяви в образователната, научната, културната и спортно-туристическата дейност.

По подобаващ начин ще бъдат отбелязани традиционни събития като Майските празници на факултетите, Международната академична седмица, Фестивалът на чуждестранните студенти, Иновативното Младежко ЕКСПО и много други образователни, научни, културни и спортни изяви. Предвижда се и откриване на Цифров корнер в музейната експозиция на университета, както  и Учебна зала на бъдещето, създаването на която започва следващия месец. Стартира работата по превръщането на университетския кампус в смарт (интелигентен) кампус, където студентите ще могат да използват по-интензивно техните смарт устройства за учебни и административни цели.  

                В празничния календар ще бъдат вплетени отбелязването на 50-годишния юбилей на Танцов състав „Хармония“, 65-та годишнина на академичния спорт и 60-та годишнина на организираната спортно туристическа дейност.

                Информация за Календара на събитията, както и много други материали, свързани със 75-годишнината, ще могат да бъдат намерени в специалната рубрика „Русенският университет на 75 години“ на официалната страница на университета.

                Кулминация на празничните събития е тържественото отбелязване на 75-годишнината на Русенския университет на 11, 12 и 13 ноември 2020 г.

 

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати