Наказаха с глоби двамата лекари от Онкото, на тяхно място вече са назначени други специалисти

Общество
11.02.2020 | 19:34 ч.

Управителният съвет на БЛС в Русе прие днес решението на Етичната комисия, която наказа с глоби напусналите след обществен скандал лекари от КОЦ-Русе д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев, съобщи за БРЯГНЮЗ д-р Цветан Райчинов, председател на лекарската колегия в Русе.

„Управителният съвет на БЛС прие решението на Етичната комисия  -  санкцията за д-р Генова е от три минимални работни заплати, а за д-р Станев една минимална работна заплата. Предстои Етичната комисия да състави актове за извършено нарушение по членовете на Кодекса, след това да бъде издадено от мен като председател Наказателно постановление, което ще включва това наказание“, обясни д-р Райчинов процедурата.

Той обясни, че разликата в санкциите между двамата лекари е размерът на провинението, извършено от всеки от тях. 

Д-р Райчинов  каза още: “Констатациите са направени на база проверка по жалбите срещу двамата химиотерапевти.  

"Те имат право след издаването на акта да го обжалват  пред Централната етична комисия в тридневен срок. След издаване на наказателното постановление имат право да го обжалват също пред Централната етична комисия. По отношение на работните им места, Лекарският съюз не може да се намесва, това са отношения между работодател и  служител.

Двамата лекари имат право да работят на всяко друго място извън Онкодиспансера. Разбира се и там, ако се договорят с работодателя, няма пречка и там да работят“, поясни още д-р Райчинов.

Наказанието за д-р Генова на заседанието на Комисията миналата седмица обаче е било различно от днешното, съобщи за БРЯГНЮЗ адвокатът на трима от гражданите, подали жалби срещу двамата лекари Юлия Николова. Било е решено лекарката да бъде лишена от право да упражнява професията в срок от три месеца. Защо обаче днес е взето друго решение, защитникът няма отговор.

При тази опция с възможност да бъдат върнати на старите им работни места БРЯГНЮЗ потърси за коментар управителя на КОЦ-Русе д-р Камен Кожухаров.

 

Д-р Камен Кожухаров: Предишната управителка д-р Ганчева ги е наказала с последно предупреждение, но била притисната да го отмени

 

"Аз вече съм назначил хора на техните места, д-р Генова и д-р Станев доброволно напуснаха,  не са уволнявани по някакъв член от Кодекса на труда. Персоналът не иска да работи с тях, има декларация, написана от персонала, в която се посочва, че ако тези двама лекари се върнат, една част от персонала ще напусне. Тогава наистина няма да има КОЦ...

Двама лекари вече работят на тяхното място, и то със специалност  медицинска онкология. Хората работят по научни проучвания, единият е със защитена доцентура за рак на белия дроб, другата колежка идва от Националния онкологичен център. Тя е ученичка на проф. Куртева, където основният приоритет е колоректален карцином.

Решението на БЛС няма нищо общо с тяхното решение да напуснат или с решението на работодателя. Там нещата са съвсем други, защото навремето -  2014-2015 г., когато е имало жалби срещу доктор Генова,  в Лекарския съюз, даже не са ме информирали, че  е имала едно наказание – забележка.

Лекарите, които съм назначил на местата на д-р Генова и д-р Станев, са д-р Гюлер Сулакова, която дойде от НОЦ и д-р Николай Евгениев, който има да довършва едни проучвания в ТУБ диспансера и официално започва работа при нас. Той и в КОЦ  ще прави други клинични проучвания, пак за рак на белия дроб.

Много хора са се оплаквали от двамата напуснали лекари, споделяли са, че са  груби.  А те дори понякога се държат неадекватно  за човешките норми, но това, което не сте виждали, е отношението им към персонала. За съжаление, те не признаваха никакъв друг авторитет, освен собствения, Всички сме уникални, но не незаменими. Те не ми зачитат авторитета, какво да направя с този „демократичен“ Кодекс на труда, където в един член са вписани задълженията на работника и служителя, а всичко друго са задължения на работодателя.  Не можеш да ги пипнеш, нито да ги уволниш дисциплинарно, правил съм им устни забележки. Официална жалба за лошо отношение няма, идват хората, жалят се устно. Като им кажа  „Напиши жалбата и се подпиши кой си“, те отказват. Защото знаят, че пак ще се върнат при тях  да ги лекуват и това ще рефлектира върху самия пациент, който се оплаква. С колегите по същия начин. Каква отговорност трябва да нося  аз, при положение, че те са невъзпитани, то не първите 7, първите 17 години им ги няма.

Предният управител на центъра - д-р Галина Ганчева, е написала последно предупреждение за уволнение и е имало някакъв натиск отнякъде и е била притисната тя да отмени наказанието си. Това, което се случи, не е просто така изведнъж, то е последната капка, която преля чашата.

В другите  градове, където тези двамата  не са работили, какво са правили досега без такива специалисти? Там също се лекуват болни от рак пациенти..."

Коментирай

Обективно
12.02.2020 | 08:24 ч.
При цитираните наказания от лек.съюз забележка,от управителя на КОЦ,макар и отменено под външен натиск в периода 2014-2015г.,би следвало сега да има по-ефективно решение от УС наРЛС.Явно има чадър,разпънат над тях отЛИЦЕ(лица)с влияние върху структурите
Пациент
11.02.2020 | 20:58 ч.
Поздравления за управата на Онкологичното отделение, защото тези лекари, особено госпожата, са неоправдано груби и нагли с пациентите. Това не са лекари, а душмани. Добре, че вече ги няма. Достатъчно им е на пациентите заболяването и неговото лечение, а трябваше да понасят и грубото им отношение. За тези двамата пациентите баха добитък, а не хора.
 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати