Намаляват с една трета охраняващите протеста в София полицаи

Общество
01.08.2020 | 17:23 ч.

 "Обстоятелствата налагат да предприемем съответните мерки. Една от мерките е ограничаване на полицейския ресурс, ангажиран в проявата на протестните мероприятия, за да не се окажем в ситуация, при която примерно една трета от служителите да са заразени, а останалите две трети да са контактни от първа линия и така да попаднем в безизходица".

Това заяви на брифинг в дирекцията на СДВР комисар Стойнев - началник отдел "Охранителна полиция", цитиран от БНТ.

Той потвърди, че има заразени полицейски служители, но заяви, че няма тежки случаи и се спазват всички правила. "Неминуемо редуцирането на полицейския състав ще доведе до натоварването на служителите, които ще бъдат ангажирани", заяви той и апелира всички служители да спазват противоепидемичните мерки.

По-рано днес стана ясно, че броят на полицаите, охраняващи протестите, ще бъде намален с около една трета.

Комисарят не уточни точно колко са заразените полицаи, но коментира, че в последната седмица са открити по пет-шест случая на ден на заболели или такива, които трябва да бъдат карантинирани.

Комисар Стойнев каза още, че при провеждането на регламентираните мероприятия вчера няма нарушения на обществения ред. Имало е две нерегламентирани мероприятия - съответно в района на Българската национална телевизия, другото в района на площад Независимост и площада пред президентството.

Отново имаше случаи на напрежение между протестиращи и водачи, но не са допуснати по-сериозни стълкновения, категоричен беше комисарят.

"Вчера на палатковия лагер на Орлов мост имаше напрежение, възникнало между преминаващ гражданин и хората, които протестират. Около 19 ч. се наложи намеса на полицейските служители, които трябваше да изведат едно лице, то беше изведено. Към 21:20 ч. беше установено лице, което в района на БНТ си беше позволило да залепва стикери по служебни автомобили на телевизията. Лицето е установено, има подадена жалба. Образувана е преписка и се извършва проверка", каза още комисар Стойнев.

Той коментира и напрежението, възникнало през нощта на Орлов мост. "В сутрешните часове на днешния ден към 2 без 5 полицейските служители на Орлов мост забелязват, че има напрежение при протестиращите, които се намират там. Преценяват, че е необходимо да се намесят - установява се, че лице на 37 години от мъжки пол е извършило непристойни действия, като е запалило една от тентите, разположени там. Лицето е задържано".

От СДВР призоваха отново "да се съобразяваме и да спазваме общоприетите правила и норми, да зачитаме правилата и свободите на останалите участници, които не са съпричастни към този процес или пък изразяват друго мнение". Съветът към жителите и гостите на столицата е в по-късните часове не денонощието да не се придвижват с лични автомобили и моторни превозни средства в централна градска част, защото могат да попаднат в задръствания. Ако попаднат в такава ситуация, трябва да проявят търпимост, докато полицията си свърши работата.

 

 

Коментирай

Томчо
01.08.2020 | 19:11 ч.
Пазете ги ченгенцата,пазете ги,те са ценен кадър за защита на статуковото ви! Абе я хайде изобщо не ги пускайте на протестите,по добре ще бъде!
Даниел
01.08.2020 | 17:34 ч.
Съвсем да изчезнете и въобще да ви няма!!!
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати