Народно хоро се изви в Екзарх Йосиф на Трифон Зарезан

Общество
14.02.2020 | 14:06 ч.

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов посети село  Екзарх Йосиф, където участва в един от най-древните и обичани празници в народния ни календар – Трифон Зарезан. Там той извърши така нареченото ритуално зарязване на лозите.

„Бъдете все така вдъхновени и ентусиазирани! Винаги организирайте празниците на населеното място по един интересен и атрактивен начин! Бъдете здрави и радостни!“ заяви заместник областният управител Свилен Иванов в приветствието си към жителите на Екзарх Йосиф.

Припомняме, че според народния обичай на днешния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“.

Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод. Тази година цар и царица в Екзарх Йосиф бяха семейство Росица и Емил Енчеви. Също така днес бяха избрани царя и царицата за догодина, а именно семейство Галя и Петко Петкови.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

       

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Пералнята ми приема за

пране вече само пижами...

Сложих едни дънки

и веднага ми изписа:

ТИ КЪДЕ???

АРХИВ | изберете две дати