Нетаняху представи новото си правителство на единството в израелския парламент

Свят
17.05.2020 | 17:19 ч.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху представи днес новото си правителство на единството в парламента, с което сложи край на продължил повече от година политически застой, предаде Ройтерс.

По силата на споразумение за подялба на властта, което Нетаняху сключи с бившия си съперник на изборите - водача на центристката партия "Синьо и бяло" Бени Ганц, Нетаняху ще заема премиерския пост 18 месеца, след което ще го предаде на Ганц.

Докато Нетаняху оглавява правителството, лидерът на "Синьо и бяло" ще бъде министър на отбраната.

"Хората искаха единство и ето, че го получиха", заяви Нетаняху пред Кнесета, позовавайки се на желание да се избегнат четвърти поредни избори, след като предишните три вота, произведени в рамките на година, не излъчиха категоричен победител.

"Това е важен ден за държавата Израел. Новото правителство беше съставено с подкрепата на голямата част от Израел и ще бъде правителство на всички израелци", каза премиерът, цитиран от ДПА.

"Дойде време да се разшири израелското законодателство за селищата и да започне нова глава в историята на ционизма", подчерта той в речта си за церемонията по полагане на клетва на новото правителство.

Със своите 36 министри новият кабинет ще е с най-широкия състав в историята на Израел.

До седмица се очаква Нетаняху да се яви на съд по обвинения в корупция, които той отрича, припомня Ройтерс.

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати