Невероятни на вкус питки с кайма - узбекски специалитет

Сити кулинар
24.08.2020 | 16:13 ч.

Рецептата е за узбекския специалитет - Гушт Нон.

ПРОДУКТИ:

За тестото - 150 мл топло прясно мляко /може и кисело мляко/, 150 мл топла вода, сол - ч.л., захар - 1/2 ч.л., 1 яйце, мая - суха - пакетче от 7 гр, олио 30 мл, брашно - 400 - 500 гр.

За плънката - кайма /свинска или телешка/ 400 гр, 2 глави лук . средна големина, червена пиперка, сол и черен пипер на вкус, червен пипер, може и малко чубрица.

За намазване отгоре - масло и зелена подправка - магданоз

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Замесвате меко и еластично тесто и оставяте да втаса за около час - час и половина. През това време нарязвате на ситно пипера и лука, и ги омесвате с подправките и каймата.

Вече втасалото тесто разделяте на 3 или 4 топки и ги оставяте да отдъхнат за още 15 минути. 

След това всяка от тях с ръце разстилате на плота - не с дърпане, а с пръсти разбутвате тестото докато се поразпъне, но не много - слагате от каймата в средата пълна лъжица /сместта трябва да я разделите на броя на топките тесто/. Хващате от единия край и все едно правите торбичка за пелмени събирате тестото като торбичка, а после оформяте като топка и оръщате, така че "залепеното" да остане отдолу.

Печете върху хартия. Слагате топката и с длани притискате така, че да се сплеска - възможно най-тънко, но пазите целостта на тестото. С пръсти оформяте кръг в средата - така че да остане нещо като ръбче в края - по-дебеличко.

Печете до златисто. След изваждане веднага мажете с масло  и поръсвате с магданоза.