Николай Василев: Намаляването на ДДС беше голяма грешка. Надявам се да бъде временно

Бизнес
27.05.2020 | 09:21 ч.

"Намаляването на ДДС ставката беше голяма грешка.Надявам се да бъде временно и след това да се забрави". Това обяви в предаването „Здравей, България“ бившият икономически министър Николай Василев.

Toй е на мнение, че в този момент не трябва да има промени в данъците. "България има една от най-простите, красиви и ефективни данъчни системи в света. Няма никаква причина нещо, което работи добре, да се разваля. Ресторантьорите направиха грешка. Те убедиха премиера, че това им е проблемът. Проблемът ще бъде по-слабият туристически сезон", коментира Василев. 

Бившият министър на икономиката е категоричен, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от бранша. По думите му в страните, в които има диференцирани ДДС ставки се създават условия за измами.Той смята, че плоският данък и данъкът от 10% за печалба са едни от най-големите постижения на прехода и по тях България е почти на първо място в Европа.

Според него сега е много важно да се запази здравето на бюджета. „Има такива страни, които има лоша бюджетна политика. Това са хубави страни. България може да е по-бедна, но може да се справи сама с такива кризи като тази след COVID-19", заяви той.

Бившият министър коментира и идеята за създаване на държавни бензиностанции. Той определи това като голяма изненада и заподозря олигархични интереси зад идеята. Според него, ако се случи това, значи преходът е бил напразен. „Някой има интерес. Не мога да гадая. Но да се надяваме, че няма да се случи това - да се създадат държавни бензиностанции“, каза Николай Василев.

Още по темата

Коментирай

Владимир Йосифов
27.05.2020 | 16:41 ч.
Маню, заради Николай Василев имаме бърз интернет. Ако не беше той щяхме да сме с бързината на Франция, защото сме франкофони :) Истината е важна . За цивилизованите хора... Поздрави,
Владимир Йосифов
27.05.2020 | 12:25 ч.
Да, преходът е измама. Добре организирана измама. Милиони повярваха и платиха с качеството на живот. Спечелиха само тези, които използваха прехода и напуснаха тази територия.
Маню
27.05.2020 | 11:51 ч.
От къде се появи това смачкано юпи на дедо Цар,да раздава акъл и той? Какъв министър,какви 5 лева? Взе го дедо от една банка като обикновен служител и го цапна за министърче! Срам и позор! Една Калинка от дедовите! Оправихте България за 800 дни и сега пак сте тръгнали да я "оправяте"Засрамете се!
 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати