Някалко нетрадиционни начина за приготвяне на шарана за Никулденската трапеза

Сити кулинар
02.12.2022 | 15:13 ч.

 

Пълненият шаран е център на трапезата, с която българските семейства почитат големия зимен празник Никулден. Традицията за приготвяне на риба води началото си от християнските монаси. Те искали да разнообразят постното меню, което спазвали повече от 100 дни в годината, така че разрешената за консумация риба през този период била добре дошла. Известно е, че манастирската кухня е богата на вкусни рецепти, сред които е и пълненият шаран.

 

У нас Никулденският шаран се приготвя най-често с плънка от лук, орехи и подправки, а често се добавят и стафиди. Пълнената риба не е само българска кулинарна традиция. Днес това ястие присъства в националната кухня на много народи по света. Рецептите са най-разнообразни, а понякога са доста необичайни. В някои райони на Русия например за Коледа сервират сладък шаран, пълнен с орехи, бадеми и стафиди, подправен със сливов сос. В Унгария рибата се натрива с червен пипер и се пълни с пушена сланина и мас, а в Полша се пече в бира. Има рецепти, които предполагат използването на пълнежи от лук, моркови, билки, елда или ориз. Приготвя се също шаран, пълнен с гъби и дори с оригинална смес от лук, билки, домати и круши.

Има два основни метода за пълнене. В първата група са рецепти, които се ползват и у нас, при които костите не се отстраняват, плънката се поставя в корема и рибата се пече цяла. Във втория случай, шаранът напълно се освобождава от костите и кожата се отделя внимателно и се запазва. Рибното филе се комбинира с други продукти за плънката, а сместа се поставя в кожата и в този вид се пече, задушава или вари.

За разнообразие на тазгодишната Никулденска трапеза ви представяме няколко рецепти, взети назаем от други европейски кухни.

Пълнен шаран с ориз и зеленчуци

 

Необходими продукти:

 

1 шаран – около 1,5 кг.

1 морков

1 глава лук

2-3 гъби (по желание)

Непълна чаена чаша ориз

3-4 с.л. слънчогледово олио за пържене

2 с. л. заквасена сметана или майонеза

сол, черен пипер

сух чесън на вкус

Начин на приготвяне:

  Почистете пресния шаран, премахнете вътрешностите и хрилете. Изплакнете добре под течаща вода.

За плънката първо леко запържете нарязания на кубчета лук и ориза и долейте чаша вода. Оставете да я поеме. Нарежете морковите на кръгчета, а гъбите на филийки. Запържете отделно зеленчуците, докато омекнат в загрято олио, като добавите сол и черен пипер на вкус. Смесете ориза с пържените зеленчуци.

Посолете и поръсете шарана с черен пипер, поръсете със сух чесън или подправка за риба. Пълним корема с ориз и зеленчуци. Прехвърляме пълнения шаран в тава, застлана с фолио. Ако не съберете цялата плънка вътре в рибата, можете да я поставите в тавата.

Намажете рибата със заквасена сметана или майонеза отгоре, за да не изгори кожата. Можете да намажете шарана с растително масло или просто да покриете рибата отгоре с фолио. Под фолиото рибата няма да се пържи, а ще се готви на пара. Това също е вкусно, но ако обичате повече печена риба, не покривайте с фолио.

Печем пълнен шаран с ориз в предварително загрята на 180°C фурна за 40-45 минути. Ако фурната ви е много силна, намалете на 160.

Изваждаме шарана от фурната, оставяме го да се охлади за около 10 минути, след което внимателно го прехвърляме с две шпатули в съда за сервиране. Пълненият шаран с ориз, лук, моркови и гъби е вкусен както топъл, така и студен.

Пълнен шаран с гъби по чешки

Необходими продукти:

1 пресен шаран - до 1,5 кг

4 супени лъжици сухо бяло вино

1 глава лук

половин лимон

150 г пресни гъби

70-100 грама масло

Черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне:

В Чехия има традиция да се приготвя пълнен шаран за Коледната трапеза. В чешките семейства става все по-популярна традицията да се купуват два шарана за празника: единият се пече, а вторият се пуска в природата - това е символ за милосърдие и късмет през следващата година. В страната е популярно да се носят рибени люспи в портфейла, за да имате пари през цялата година.

Как се приготвя пълненият шаран по чешки?

Първо, шаранът трябва да бъде почистен от вътрешностите и добре измит.. За плънката първо почистете и нарежете лука и гъбите. Сложете ги в тиган с малко загрята мазнина и запържете до златисто, след това добавете вино и оставете да покъкри. Оставете готовата плънка настрани и се заемете с шарана: натрийте го отвътре и отвън със сол и черен пипер, полейте с лимонов сок и намажете с разтопено краве масло (за златиста коричка).

Внимателно разпределете плънката вътре в шарана. За да не излезе по време на печене, закрепете краищата с клечки за зъби или шишчета.

Поставете пълнената риба върху намазнена тава и печете 45 минути при температура 180 градуса. По време на печене не е необходимо да обръщате шарана, най-важното е да го поливате с масло по-често, за да стане златист и хрупкав.

Украсете шарана с лимони или зеленчуци и можете да го сервирате на празничната маса.

 

 

Обезкостен шаран, пълнен с хляб, моркови и лук

Необходими продукти

Шаран - около 2 кг

2 моркова

3 глави лук

2-3 филии сух бял хляб

100 мл прясно мляко

сол, черен пипер

пресни или сушени зелени подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Добре е избраният шаран да е колкото е възможно по-голям - така ще бъде много по-лесно и бързо да го приготвите. Най-важното в рецептата е правилното отделяне на кожата.

Първо, внимателно почистете рибата от люспите. Главата, опашката и перките също се отстраняват. Почистете вътрешностите и измийте рибата под течаща вода. Ако искате, можете да изпечете шарана цял с глава и опашка, но кожата ще бъде много по-трудна за отстраняване.

Внимателно пъхнете острието на ножа под кожата и започнете постепенно да я отделяте. Няма значение дали месото се отстранява напълно или парчетата остават върху кожата. Основното е тя да не се повреди. След това отделете филето от костите.

Време е да се заемете с плънката. Начупете белия хляб на парчета и го накиснете в млякото. Смелете отделеното филе в месомелачка или го накълцайте на дребно. Настържете морковите на едро ренде. Нарежете лука на едро и го запържете в растително масло до леко златисто. Добавете морковите и задушете за кратко. По желание можете да добавите и нарязани гъби. За плънката се смесват рибната кайма, хляба, лука и морковите и се добавят сол и млян черен пипер на вкус. По желание можете да добавите магданоз, девесил или друга подправка по желание.

Плътно напълнете кожата на шарана с кайма и сложете заготовката в тава върху хартия за печене. По-добре е да зашиете корема с дебел конец или да го набодете с клечки, така че плънката да не излезе. Намажете шарана отгоре със заквасена сметана или майонеза и поставете във фурната за 30 около минути на 200 градуса.

Готовото ястие се получава с красива златиста коричка, нежно, сочно и ароматно.

 

 

 
Печатни издания

  

 

  

 

    

 

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.