Образование в Европа – как Брекзит и COVID-19 промениха реалностите

Свят
16.09.2020 | 16:44 ч.

Брекзит и COVID-19 - двете явления, едното от политиката, другото – с многопосочно влияние, промениха ситуацията в Европа по отношение на образованието и неговите институции.

Заради Брекзит се очаква спад на европейски студенти във Великобритания. За момента британските университети настояват европейските студенти да бъдат приемани като международни. Това означава невъзможност за държавно финансиране и увеличаване размера на таксите, които започват от 10 хиляди лири и стигат до 40 хиляди при някои магистратури. При това положение намалява както интернационалното представителство, така и броят студенти, предава БНР.

На този фон тази година британската държава премахна лимита при приема в университетите. Те сами решават и за предстоящата учебна година са приети значително повече студенти от обичайното. Ако ситуацията с британските университети не се промени, чуждестранните студенти ще се пренасочат към други държави – Нидерландия, Германия, Франция, Белгия, Люксембург, са прогнозите.

За миналата година малко над 3 000 български младежи са избрали да учат бизнес, мениджмънт и икономика в Нидерландия. На второ място като най-популярна специалност вече е психология. Новост е и покачването на интереса към инженерните и технически програми, които изместват тези по изкуства и дизайн – популярни в предходните години. Сега се очаква да има завишено кандидатстване, но и завишена селекция в тази страна.

За другите страни се изисква познаване на местните езици, защото повечето качествени програми са на тях.

В Ирландия всички програми са на английски, но досега страната не е била център на студентския интерес. Ирландия предлага и обучение по медицина, архитектура и хуманитарни специалности, каквито Нидерландия не предлага на английски език, уточняват образователни консултанти. В Ирландия обаче има по-малко университети, българската диплома е непозната и тепърва трябва да се правят проучвания и консултации, за да бъдат приемани по-лесно български студенти.

Тази година в образованието зад граница се намеси и Covid-19 пандемията - удължени срокове за кандидатстване и безпрецедентен онлайн прием на кандидат-студенти, както и отлагане на старта на академичната година.