Общината прегърна идеята за засаждане на Коледна гора и предостави места за целта

Общество
02.12.2019 | 12:14 ч.

Вярваме, че Коледа е символ на зараждащия се живот и всеки дом заслужава жива елха за празниците. Много хора искат да продължат живота на коледните дръвчета, за да не изсъхват на бунището, след като са получили толкова любов и дългогодишни грижи. Проблемът е, че не знаят къде в града имат право да засадят елхичките след празника и къде мястото и почвата са подходящи за това, съобщиха от Общината.

"Коледна гора" е инициатива на членовете на Фейсбук групите “За чисти въздух и вода в Русе” и “Обществен съвет Русе”, подкрепени от Община Русе, за засаждане на коледните дръвчета на подходящи места в града. Всяка година хиляди коледни елхи могат да бъдат засаждани след празниците и да допринасят за по-чист въздух и по-зелен облик на Русе.

Община Русе се включва в инициативата, като предоставя подходящи места за засаждане на коледни дръвчета (Парк "Възрожденци", ул. "Шипка", ул. "Ради Иванов", бул. "Гоце Делчев", бул. "България" - средна ивица и бул. "България" скат и пътен възел ПВ "Липник").

Ще приложим интерактивна карта на инициативата "Коледната гора" и ще включим в списъка на партньорите Вашето име, името на Вашата фирма, заведение, училище или хотел.

Можете да закачите на Вашето дръвче например малка табелка с информация кой и през коя година е засадил дръвчето.

Препоръки на Община Русе за съхранение на живите елхи:
-  Суровата зима тепърва предстои, затова е най-добре да оставите дървото в неговия контейнер, но да го изнесете на балкона или в градината. Ако е много студено, не е нужно да го поливате, а ако времето е топло, добавяйте малко вода веднъж на 2-3 седмици
-    Засаждането трябва да стане веднага след като приключат зимните студове и почвата се отпусне, но докато растението е все още в покой. При подходящи метеорологични условия (положителни температури) засаждането може да се извърши още през месец януари и най – късно в началото на април

Очакваме да предложите съобразно метеорологичните условия датата на засаждане на елхичките и да го организираме съвместно. Идеята е засаждането да стане  традиционен празник на Русе, посочват още от Община -Русе.

Общината предоставя телефони и имейл за контакт:  082 506 693/082506 793, е-mail: [email protected] Лице за контакт: Дилян Георгиев.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати