Общината в Русе слага пътни знаци по сигнали на русенци

Русенци питат
15.01.2020 | 11:44 ч.

За три проблема с пътни знаци и маркировка алармираха читатели на БРЯГНЮЗ. Сигналите веднага бяха предадени за компетентна проверка до Община Русе. По всеки от случаите, придружен със снимков материал, който онагледява проблемния пътен участък, получихме и публикуваме отговорите от експерти на общината.

Първият сигнал бе за изграден на пътя край Транспортна полиция триъгълник, на който са поставени два пътни знака. Според гражданина, алармирал за проблема, когато завали сняг, този триъгълник ще се скрие под снежната покривка,  шофьорите няма да го виждат и е възможно с колите си да се блъснат или качат върху островчето. Поради тази причина триъгълникът може да е предпоставка за пътно-транспортно произшествие.

Според отговора на Общината, островът е построен по проект с европейски средства при направено пресичане на железния път и подхода на „БУЛРИС“ от ДП „Пристанищна инфраструктура“. Проектът има устойчивост 5 години, през които не могат да бъдат правени промени. На острова са поставени на стойки следните пътни знаци:  В1 - „Забранено е влизането на пътни превозни средства“ от едната посока, а от другата - Г 11 - “Преминаване отдясно или отляво на знака“.  Под него пък стои С6.3 - “Табела с направляващи стрелки“, които са ясно видими и през снеговалеж. Освен това по улица „Пристанищна“ се извършва зимно снегопочистване и същата е нормално проходима при зимни условия, уверяват от Общината.

Второто запитване, което се получи в редакцията от наши читатели, е за кръстовището, което е на ул. "Пристанищна". По мнението на шофьори, на този участък няма знаци, които да указват предимство на различните водачи на кръстовището.

В отговора на Общината се посочва, че улица „Пристанищна“ е двупосочна и след острова, на около сто метра от нея, се отделя пътна връзка, която е еднопосочна в посоката от ул. „Пристанищна“ към ул. „19 февруари“. В началото на тази пътна връзка е поставен пътен знак Д4 - “Еднопосочно движение след знака“, а в другата посока знак В1 - “Забранено е влизането на пътни превозни средства“. Така че от нея няма излизащи на ул. „Пристанищни“ автомобили - няма конфликт. Завиващите наляво от ул. „Пристанищна“ към пътната връзка, съгласно ЗДвП изчакват автомобилите в правата посока. Въпреки че не съществува конфликт на самата ул. „Пристанищна“, могат да бъдат монтирани пътни знаци В3 - “Път с предимство“, но правилата за преминаване през кръстовището си остават същите.

В третия сигнал до БРЯГНЮЗ русенци са изпратили снимка с пешеходна пътека на пресечката на бул. "Липник" с ул. "Котовск" със странна маркировка, която прилича на 3D ефект, получен при поставянето й.  От Общината обясниха, че същата е била боядисана косо в нарушение на Наредба 2 от 17 януари 2001 г. „Сигнализация на пътищата с пътна маркировка“. Преди приемането на обекта, тя беше заличена от изпълнителя „Пътинженеринг“ АД и е поставена хоризонтална пътна маркировка тип „зебра“ в съответствие с Наредбата. Поради изключително интензивния трафик по булеварда, поставеният пласт боя за заличаването й се е износил и са се открили част от линиите на пътеката. При благоприятни атмосферни условия същите ще бъдат отново заличени, до пълното им изтриване, увериха от Общината.

 
Печатни издания

       

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Пералнята ми приема за

пране вече само пижами...

Сложих едни дънки

и веднага ми изписа:

ТИ КЪДЕ???

АРХИВ | изберете две дати