Общинското ръководство на ГЕРБ с предложения към Пенчо Милков за конкретни мерки в Русе

Политика
20.03.2020 | 09:48 ч.

Общинското ръководство на ГЕРБ-Русе изпрати отворено писмо до кмета Пенчо Милков с конкретни предложения, които следва да бъдат предприети в града. Мерките са групирани в три направления - за населението, бизнеса и служителите.

Публикуваме пълния текст на писмото:

 

"О Т В О Р Е Н О   П И С М О

от името на общинското ръководство на ПП ГЕРБ  в гр. Русе

    Уважаеми господин Кмет,

Във връзка с извънредното положение, в което се намира страната ни и с оглед разрастващата се пандемия от COVID – 19, препоръчваме да бъдат взети следните мерки на територията на община Русе:

    Социални мерки, в защита живота и здравето на населението:

1.    Да бъде въведено безплатно паркиране във всички зони за кратковременно паркиране до отмяна на извънредното положение.
2.    Разписанията на автобусните линии да се увеличат, а не както са разредени към настоящия момент. По този начин няма да има струпване на хора в превозните средства, като същевременно ще се избегне събирането на големи групи от хора по спирките;
3.    Картите за пътуване в градския транспорт на хората в неравностойно положение, които изтичат до 29.03.2020 г. автоматично да бъдат удължени, без да е необходимо въпросната рискова група наши съграждани да посещават на място касите на Центъра за управление на обществения градски транспорт;
4.     Пропуските, издавани на хората в неравностойно положение, се издават до края валидността на ТЕЛК-а, т.е. съществуват голям брой, които изтичат през този период на пандемия. Предлагаме срокът им да бъде удължен до отмяна на извънредното положение;

Мерки, в подкрепа на бизнеса:

5.    Тротоарното право, заявено и платено от търговците в началото на месец март, но неизползвано, поради въведеното извънредно положение, да бъде удължено за срока, в който не е използвано или за по-дълъг период;
6.    Наемите на наетите помещения, общинска собственост, да не се дължат от търговците/ или платените такива да бъдат сторнирани.

Мерки, защитаващи живота и здравето на служителите:

7.    Предвид препоръките на Националния щаб и разглеждания по комисии законопроект за мерките по време на извънредно положение, да се създаде организация по изпълнение Заповедта на Министъра на здравеопазването, а именно: Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност въвеждат дистанционна форма на работа за служителите си. Ако това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
8.    Ръководителите на административни структури и работодателите осигуряват безопасни и здравословни условия за работа на работните места и удостоверяват безпроблемното функциониране на съответното работно място с отчитане на свършената работа.

Други мерки:

9.    Препоръчваме на кмета на Община – Русе да създаде организация за предприемане на мерки по установяване на граждани и служители на Община – Русе, както и управители на общински предприятия, чиито близки и роднини са се завърнали от райони /градове и държави/, представляващи потенциална опасност от зараза с COVID – 19.

Още веднъж апелираме да се работи за спешно изграждане на повишена лична отговорност и разумно поведение сред гражданите в тези кризисни условия.

С уважение: Общинското ръководство на ПП ГЕРБ 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати