Около 100 души са контактните със заразения с коронавирус беленски абитуриент

COVID-19
01.07.2020 | 12:34 ч.

Заразеният с COVID-19 18-годишен младеж от Бяла почувствал симптомите още преди абитуриентския бал, но пренебрегнал сигналите, защото ги отдал на силните емоции около завършването.

„Имал е главоболие преди бала си, не е имал температура, не е имал кашлица. Това е нормален симптом преди важно събитие и не са предполагали, че може да има проблем. На следващия ден след бала, в неделя, се появява отпадналост, но младежът я отдава, че е купонясвал цяла нощ, и вече в понеделник се появява високата температура и сухата кашлица“, обясни пред медиите доц.д-р Дора Маринова от отделението по вътрешни болести в УМБАЛ „Медика“.

Младежът се е прибрал в родния си град, където е бил прегледан от пулмолог, а направеният PCR-тест се оказал положителен. С линейка момчето е било транспортирано до болницата в Русе. Болестта е хваната в първите дни, състоянието му е стабилно и не се е стигнало до дихателна недостатъчност.

Момчето е ученик в елитен колеж във Велико Търново. Предполага се, че младежът се е заразил по време на матурите във Велико Търново. Заедно с останалите зрелостници , които са празнували абитуриентски бал, момчето е обиколило няколко нощни заведения в старата столица. Именно заради това клубовете, които са посетили, са затворени за дезинфекция. Близките на 18-годишното момче са поставени под карантина. Хипотезата на лекарите в Русе е, че е възможно младежът да е заразил съучениците си.

На бала са присъствали стотина абитуриенти.

 
 
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати