Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража български гражданин, издирван от властите в Румъния

Крими
13.03.2020 | 11:10 ч.

Русенският окръжен съд разгледа искане на прокуратурата за вземане мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 27-годишния студент М. М. от с. Новград, обл. Русе.

По делото е приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд – гр.Крайова, Румъния, с която се иска лицето да бъде задържано и предадено във връзка с изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от една година. Заповедта е издадена за следното деяние: На 20 септември .2015 г., около 02:35ч. исканото лице управлявало л.а. „Фолксваген Голф” на ул. „Дезробири” в гр.Крайова, Румъния под влияние на алкохолни напитки и по искане на полицейските органи за вземане биологични проби е отказал.

Това деяние - отказ или избягване от вземане на биологични проби от водач на моторно превозно средство, било криминализирано в чл.337 ал.1 от румънския НК. За него се предвиждало наказание лишаване от свобода от една до пет години.

Деянието, за което е издадена заповедта, НЕ съставлява престъпление по законодателството на Република България.

В съдебното заседание прокурорът поиска по отношение на М. М. вместо задържане под стража, да бъде взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лв., тъй като е неосъждан и има постоянен адрес, на който пребивава. Съдебният състав като съобрази становищата на страните и всички представени доказателства прецени, че не съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът прие, че с оглед данните за личността му, за осигуряване участието му в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест е достатъчна най-леката мярка за неотклонение подписка.

Определението подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати