Омръзна ли ви печената тиква - направете си тиквен чийзкейк!

Сити кулинар
25.12.2023 | 17:41 ч.
 
През цялата зима многократно се обръщаме към десертите с тиква. Те са
едновременно вкусни и полезни. Ако вече ви е омръзнала печената тиква,
можете да се възползвате от рецептата за тиквен чийзкейк, който се
приготвя със сирене Маскарпоне и бисквити Закуска. Сладкишът е лесен
за приготвяне и е много подходящ за зимните празнични дни.
 
Тиквен чийзкейк с бисквити и маскарпоне
 
Необходими продукти:
1 1/2 кг тиква
700 г сирене маскарпоне
250 г бисквити Закуска
3 яйца
200 г захар
250 г краве масло
400 г подсладено кондензирано мляко
1 пак. ванилия
 
Начин на приготвяне:
 
 
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета, които се слагат в тава. Поръсва
се със захарта и 100 грама от маслото, което предварително сме разтопили.
Покрива се с фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна за около един
час. След това половината от печената тиква се смила в блендер, а
останалата тиква се оставя за отгоре.
 
Бисквитите се натрошават и се разбъркват с останалото разтопено масло.
Според предпочитанията ви може да ползвате бели или кафяви бисквити.
Сместа се оформя като блат във форма за торта. Пече се за около 10
минути в загрята на 180 градуса фурна.
 
Сиренето маскарпоне се разбива с кондензираното мляко и ванилията.
Полученият крем се смесва с пасираната тиква и едно по едно се добавят
яйцата. Сместа се разбива до пълно хомогенизиране.
Готовият крем се разпределя върху блата от бисквитите и отгоре се
нареждат останалите парчета тиква.
 
Формата с чийзкейка се слага в тава и се налива малко вода. Пече се на
водна баня в загрята фурна на 150 градуса за около два часа.
Чийзкейкът може да се украси с разбита сметана, да се поръси с тиквени
семки или да се полее с карамелен топинг.

 
Печатни издания

 

     

  

Най-четени

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.