Опасностите от вегански и суровоядни диети

Лайфстайл
29.01.2020 | 10:29 ч.

Суровоядството и веганството крият опасност за здравето, ако се прилагат продължително, сигнализират специалисти по правилно хранене от цялата страна.

По данни на  СЗО (Световната здравна организация) за последната година нездравословната диета е голям и значим рисков фактор за здравето на хората в целия свят. Самите те препоръчват консумацията на определени меса и животински продукти. Тенденцията към крайни диети, изключващи всички видове животински продукти, се появи в България преди години и броят на поклонниците й тревожно расте. 

От Българското дружество по правилно хранене разбиха и митовете, че зеленчуците са отличен източник на белтък и че при яденето на сурови продукти с белтък, той се усвоява по-добре. Белтъкът е имунопротектор, а се набавя основно чрез животински продукти, обясняват медиците. СЗО от своя страна редовно публикуват научни статии и материали информирайки за правилната хранителна диета. Въпреки множеството факти и изследвания, населението в България продължава да следва опасните тенденции.

Искаме да напомним, че по време на десетия Национален конгрес по хранене председателят на Българското дружество по хранене, проф. д-р Божидар Попов, представи основните заблуди за "правилното" хранене.

"Суровоядството и веганството са алтернативни режими на здравословно хранене и при по-продължителното им прилагане съществуват реални рискове за здравето. Ние сме против хората да са строго вегани, защото така не се набавят важни хранителни вещества, които ги има само в животинските продукти, например витамин B12", обясни Попов.

Той уточни, че дефицитът на този витамин предизвиква жестоки алергии, както и повишаване на вид белтъчен метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това е и рисков фактор за деменция и Алцхаймер.

Специалистите препоръчват в суров вид да се консумират само плодовете, зеленчуците и ядките. Останалите продукти, включително бобовите храни, трябва да се подлагат на термична обработка преди ядене, съветват експертите.

 

 

ЛМ

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.