Освободиха съветника на президента Илия Милушев срещу гаранция от 20 хил. лева

Общество
10.07.2020 | 16:40 ч.

Той е обвинен в подбудителство за извършване на длъжностно престъпление с цел причиняване вреда на председателя на Държавната агенция "Разузнаване", казаха от защитата на Милушев. 

Задържаният при акцията в президентството съветник беше в сградата на Военноокръжната прокуратура, за да му бъде повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна във връзка с открит в телефона му секретен документ. Заради този документ е бил отнет и допускът му до класифицирана информация, каза адвокатката на Илия Милушев - Атанаска Каракашева, която обясни какво пише в искането за отнемане на допуска: "Осъществяване на дейност против националната сигурност, териториалната цялост и суверенитета на страната или целяща насилствена промяна на конституционно установения ред. Ненадеждност заради факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на лицето. Това са правните основания, които са посочени в административния акт, с който ДАНС му е отнел допуска до класифицирана информация".

Самият Милушев пристигна с белезници около 10.30 часа в прокуратурата и каза кратко: "Идеално, перфектно се чувствам".

Чакаше го съпругата му Жени Милушева, която коментира задържането: "Защото президентът ни не е мълчалив, не е послушен. Има кауза, която много други хора споделят и, съответно, това страшно много изнервя властимащите в момента. Нищо чудно да бъде повдигнато обвинение, да го задържат, да искат постоянен арест. Всичко мога да допусна. Докато Гешев е главен прокурор, всичко мога да допусна... За мен това е съшита с бели конци история, целяща най-вече да урони авторитета на президента Радев. Мъжът ми е достоен българин, честен".

Другият задържан при вчерашната акция в Президентството - секретарят на държавния глава по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов, е с прокурорско задържане за 72 часа и специализираното обвинение ще иска за него постоянен арест по обвинение за търговия с влияние.

В изявление от Военноокръжната прокуратура се казва:

"Днес, 10.07.2020 година, ВОП-София след преценка на доказателствата събрани при проведените на 09.07.2020г. претърсвания и изземвания, към освен досега привлечените към наказателна отговорност А.З. и П.В. – бивши служители на Държавна агенция „Разузнаване“, бяха предявени  обвинения и на М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ за две престъпления – по чл.321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.1 от НК, вр. чл. 20, ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане на пределите на Р България.

Към наказателна отговорност с постановление от същата дата беше привлечен и И.М. – съветник на Президента на Р България отново за две престъпления - по чл.321, ал.6 от НК и по чл.282, ал.1 от НК, вр.чл.20, ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева, както и забрана за напускане на пределите на Р България.

В хода извършените претърсвания и изземвания от дома на И.К- бивш директор на служба „Архив“ МВР са намерени 6 кашона с документи съдържащи класифицирана информация, „Секретно“ и „Строго секретно“. Намерен и един брой пистолет и много боеприпаси, които са държани от И.К. без разрешение за носене.

Продължават действията по разследването по делото."

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати