От днес: Над 200 камери ще засичат любители на високите скорости, ще се следи и за пияни и дрогирани шофьори

Общество
10.07.2020 | 14:02 ч.

"Пътна полиция" започва от днес акция срещу високата скорост и употребата на алкохол и наркотици от страна на водачите.

Екипите ще извършват проверки в цялата страна, включително и по морските ни курорти. Над 220 мобилни и стационарни камери ще извършват наблюдение на пътищата.

От МВР отчетоха спад на инцидентите, свързани с употребата на алкохол зад волана. Те отдадоха това на засиления контрол, който давал своя превантивен ефект - в сравнение с периода от миналата година за тази година ПТП-тата с участници, които са употребили алкохол, драстично са намалели. Сега броят е 562, а в сравнение с миналата година, когато са били 639. "Тук драстично намаление има и при жертвите, за 2019-та са били 16 човека, а за тази, за шестте месеца, са 4 души", обяви Николай Крушарски от "Пътна полиция". 

Все пак за снижението на броя на инцидентите има своето значение и налагането на извънредно положение, а след това и извънредната епидемична обстановка, което намали пътуванията.

Законът предвижда при стойности от 0,5 до 0,8 промила глобата да е 500 лева и 6 месеца без книжка. От 0,8, до 1,2 промила - глобата е една година без книжка и 1000 лева.

В летните месеци от "Пътна полиция" призовават шофьорите за повече толерантност и внимание на пътя.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати