От "Лафка": Павилионите ни остават затворени до последно нареждане

Бизнес
23.02.2020 | 20:05 ч.

"Утре павилионите на "Лафка Маркет" в Русе ще бъдат затворени, преразпределете си тиражите по другите обекти за прадажба. За в други ден - не можем да кажем нищо..." Такова съобщение получиха издателите  на местните вестници в Русе от дистрибуторската фирма "Експрес логистика и дистрибуция" днес по обяд. 

С това мистерията за бъдещето на павилионите „Лафка“, пръснати не само  из целия град, но и в цялата страна, стана пълна. Ако в събота магазинчетата все още работеха, макар и без нито един вестник за продажба, и основното – без заветните талончета, обещаващи печалби за милиони, вчера черно-оранжевите къщички осъмнаха с един и същ надпис: „Съгласно Заповед на изпълнителните директори, обектът е временно затворен! При въпроси, моля обърнете се към отговорния за обекта МР.“

Съобщението носи подписите на двама изпълнителни директори на „Лафка Маркет“ АД Цветан Нейчев и Виктор Налбантов.

По думите на служители в павилионите пред репортерите на в“Бряг“ спекулациите за фалити не били верни. Празните щандове на „лафките“ били по причина на промяна на доставчика на вестници, който от понеделник, 24 февруари, щял да бъде държавната фирма "Български пощи" . Магазинчетата отново щели да заработят с пълна пара и почти по старому, като махнем липсата на билетчетата от Националната лотария, които бяха изтеглени от мрежата в петък, поради промени в Закона за хазарта, който вмени лотарийните игри да бъдат в ръцете само на държавата, т.е. на Българския спортен тотализатор.

Добре известно е обаче, че повечето павилиони в страната, собственост на "Лафка маркет", са отдадени на франчайз, което означава, че печалбите на собствениците им вече рязко ще спаднат, заради липсата на огромни обороти от талончетата, които бяха основното перо в приходите на малките бизнес предприемачи.

„Временно прекратяваме дейност, нямаме информация за колко време“, заяви за в.“Бряг“ собственичка на павилион от веригата, намиращ се в кв. "Дружба" - Русе. -Твърде много спекулации има в медиите, нищо не мога да кажа към момента, съжалявам за това неудобство, това и за нас е така, надявам се в най-скоро време нещата да се оправят, това са моите надежди“, заяви още притеснената жена.

Спекулациите по темата наистина са твърде много, от съобщения за фалит, до временна мярка и моментно неудобство.

Слухът, че краят на Националната лотария ще провокира сериозни проблеми и в близо 2-та хиляди обекта на “Лафка” (по информация на lafka.bg павилионите в страната са 1059, като  824 от тях са отдадени на франчайз - б.ред.), в която се продаваха талоните от различни нейни игри, тръгна от някои медии още преди датата 21.02.2020, когато законът влезе в сила. Според финансисти почти 50 процента от приходите на “Лафка” идват от билетите на “Национална лотария”. Във веригата се продават освен всички български издания, цигари, захарни изделия. Над 1000 служители работят в пунктовете в цяла България.

До преодоляване на кризата печатните издания ще се предлагат по бензиностанции, големите хранителни вериги, моловете, денонощни обекти и всички места за продажба на вестници, съобщиха от дистрибуторската фирма ЕLD.

СЪОБЩЕНИЕ НА САЙТА lafka.bg

„Влезлите в сила на 21.02.2020 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на “Lafka“ и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството. Поради тази причина “Лафка Маркет“ АД преустановява оперативната си дейност. Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратки срокове“, съобщиха късно след обед  от ръководството на “Лафка Маркет“ АД.

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати