Отиде си Стефка Монова - една от смелите жени, повели бунта срещу хлора

Общество
03.06.2020 | 17:23 ч.

На 3 юни почина  Стефка Монова – почетен гражданин на Русе.

Стефка Монова е част от организаторките на протестите през 1987 г. срещу обгазяването на Русе от румънския завод “Верахим”.

Поклонението ще бъде утре, 4 юни, от 14 ч., в гробищен парк „Басарбово“, съобщи председателят на Общинският съвет Иво Пазарджиев.

Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова в онези години работят като озеленителки в стопанско предприятие „Паркстрой”. Те учредяват „Движение за самозащита на Русе”, което на 28 септември 1987 г. публично заявява своето съществуване. По покана на Цонка Букурова, в организационния комитет се включва и Мария Варамезова - известна с активните си позиции по различни обществени теми. Tя е и един от учредителите на „Екогласност”.

Жените от “Паркстрой” инициират и повеждат автентичните демократични сили на българското гражданско общество.

През 2014 г. президентът Росен Плевнелиев им връчва орден “Стара планина”.

За проявената обществена отговорност, смелост и инициативност, и съществен принос за създаването на гражданско общество в Русе, със званието „Почетен гражданин на Русе“ 2018 се награждават Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Стефка Монова, Албена Велкова, и посмъртно – Евгения Желева, Вяра Георгиева и Мария Варамезова.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати