Отложиха делото срещу акушерка от АГ Тетевен за смъртта на новородено дете

Крими
01.06.2020 | 17:59 ч.

На 29 май състав на Апелативен съд – Велико Търново разгледа в открито съдебно заседание делото срещу д-р Нина Б. за смъртта на новородено дете.

Бяха разпитани вещите лица, на които бе възложено от състава изготвяне на повторна деветорна комплексна съдебномедицинска експертиза - четирима вещи лица със специалност „Акушерство и гинекология“, трима със специалност „Неонатология“ и двама със специалност „Съдебна медицина“. Те следваше да отговорят на общо 37 въпроса, поставени от съда. След разпита на вещите лица от съдебния състав и страните съдебната експертиза бе приета по делото. По направени искания от страните съдът допусна разпит на двама свидетели (медицински лица), като отложи разглеждането на делото, за да могат същите да бъдат призовани.

Това дело бе  образувано след решение, с което Върховният касационен съд отмени присъда на Апелативен съд – Велико Търново от 19.12.2018 г. Според тази присъда подсъдимата Нина Б. бе призната за невинна в това, че на 22 април 2015 г. в гр. Тетевен, Ловешка област, в отделение АГ при МБАЛ „Д-р Ангел Пешев” ЕООД – гр. Тетевен, при водене на раждане от Н. И. Г. от с. Глогово, обл. Ловеч, нарушила чл. 80 от Закона за здравето, като въвела парентерално лекарствения продукт „Окситоцин“ с голяма концентрация и форсирала въвеждането му в родилката, а също така не проследила състоянието на родилката и не разпознала наличието на състояние „тесен таз и съмнение за пелвео-фетална диспропорция“ и по тази причина е причинила по непредпазливост смъртта на детето. Тогава на основание чл. 304 от НПК Нина Б. бе оправдана изцяло по повдигнатото й от прокуратурата обвинение.

Следващото заседание по делото е насрочено за 08.07.2020 г.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати