Отново измама с добавки за отслабване

България
31.08.2020 | 09:21 ч.

Сайтове фантоми предлагат продукти за ударно сваляне на килограми, използвайки фалшиви реклами с популярни диетолози. Въвличат в подобни реклами и известни лица, които дори не подозират за това.

В нова реклама за подобни чудодейни хапчета магичните свойства на продукта се препоръчват от лекаря-диетолог Райна Стоянова. Но - без нейно знание и съгласие. Тя разбира за участието си в рекламата от свои пациенти, споделя тя пред NOVA.

„Изпратиха ми скрийншот на въпросния продукт, моя лик и започнаха да ми задават въпроса: „Д-р Стоянова, това вярно ли е?”. При което аз бях шокирана, тъй като нямам нищо общо с продукта и никога не бих се асоциирала с продукти от този сорт. Снимката ми е използвана абсолютно некоректно – аз никога не съм давала позволението си да се използват мои лични данни. Това е една измама.”

В описанието на сайта д-р Стоянова е представена като професор, автор на десетки книги и преподавател в над 200 университета, с 34-годишен стаж. А тя самата дори няма навършени толкова години. Затова д-р Стоянова изпраща сигнал до отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП. Часове по-късно въпросният сайт е свален от интернет. Бърза проверка обаче показва, че хапчетата за ударно отслабване се продават в десетки други сайтове. Въпросният сайт съществува и на други езици, където се използват същите снимки на "експерти", но с различни имена.

Търговците трупат печалба от продажба на хапчета с неясен произход и съмнителен ефект, като нерегламентирано използват имена и лица на експерти-диетолози. При схемата се използват и фалшиви профили на потребители, фитнес инструктори и дори организации, които не съществуват. Често търговците са базирани в екзотични дестинации, които са трудно проследими. Лични срещи с тях няма. При опит да се върне обаждане към търговеца, това е невъзможно. Именно затова контролните органи са с вързани ръце. 

Законът забранява рекламирането на подобни ефекти от продукти, тъй като те заблуждават потребителите. Често чрез такива сайтове се крадат и данни - лични и финансови. Така, освен че може реално да застрашат здравето ви, може и да останете с опразнена сметка.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати