Това ястие е обявено за национално на Южна Африка, от женската организация на ООН през 1954 г.
Историята му е богата - мляното месо в местната южноафриканска кухня е донесено от холандците, подправките от робите от Индонезия, а оформянето и представянето - напомня на британския "Овчарски пай".
А всъщност при приготвянето му, може да се използват и остатъците от храната.
ПРОДУКТИ:
- 2 филийки хляб
- 125 мл мляко
- 1 супена лъжица слънчогледово олио
- 2 Среден лук, обелен и нарязан на ситно
- 1 ч. л. Счукан чесън
- 1 ч. л. Прясно настърган корен джинджифил (джинджифил)
- 0,5 супени лъжици къри на прах
- 1 ч. л. Куркума
- 900 г говеждо или агнешко месо
- 2 супени лъжици кафява захар
- 1 супена лъжица доматен сос
- 0,5 лимон - сок
- 75 г Стафиди
- 1 щипка сол и прясно смлян черен пипер
- 2 големи яйца - За топинга
- 200 мл мляко (запазено от накисване на хляба) - за топинга
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Загрейте фурната до 170 ° C .
- Накиснете хляба в млякото за около 10 минути, след това прецедете, като запазите млякото, и намачкате хляба с вилица.
- Загрейте олиото в тиган, добавете лука и задушете до омекване. Добавете чесъна, джинджифила, кърито на прах и куркумата и бъркайте бързо. Добавете говеждото и продължете да бъркате на умерен огън, докато покафенее.
- Добавете захарта, пюрето от хляб, лютеница, лимонов сок и стафиди към сместа в тигана и подправете със сол и черен пипер. Изсипвате сместа в гювеч и печете във фурната за 35 минути.
- За топинга смесете заедно яйцата и запазеното мляко, след това извадете гювеча от фурната и изсипете яйчения крем върху месото. Печете още 15-20 минути.
Коментирай