Овчарски пай от Южна Африка

Сити кулинар
27.11.2020 | 15:50 ч.

Това ястие е обявено за национално на Южна Африка, от женската организация на ООН през 1954 г.

Историята му е богата - мляното месо в местната южноафриканска кухня е донесено от холандците, подправките от робите от Индонезия, а оформянето и представянето  - напомня на британския "Овчарски пай".

А всъщност при приготвянето му, може да се използват и остатъците от храната.

ПРОДУКТИ:

  • 2 филийки хляб
  • 125 мл мляко
  • 1 супена лъжица слънчогледово олио
  • 2 Среден лук, обелен и нарязан на ситно
  • 1 ч. л. Счукан чесън
  • 1 ч. л. Прясно настърган корен джинджифил (джинджифил)
  • 0,5 супени лъжици къри на прах
  • 1 ч. л. Куркума
  • 900 г говеждо или агнешко месо
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 1 супена лъжица доматен сос
  • 0,5 лимон - сок
  • 75 г Стафиди
  • 1 щипка сол и прясно смлян черен пипер
  • 2 големи яйца - За топинга
  • 200 мл мляко (запазено от накисване на хляба) - за топинга

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

  1. Загрейте фурната до 170 ° C .
  2. Накиснете хляба в млякото за около 10 минути, след това прецедете, като запазите млякото, и намачкате хляба с вилица.
  3. Загрейте олиото в тиган, добавете лука и задушете до омекване. Добавете чесъна, джинджифила, кърито на прах и куркумата и бъркайте бързо. Добавете говеждото и продължете да бъркате на умерен огън, докато покафенее.
  4. Добавете захарта, пюрето от хляб, лютеница, лимонов сок и стафиди към сместа в тигана и подправете със сол и черен пипер. Изсипвате сместа в гювеч и печете във фурната за 35 минути.
  5. За топинга смесете заедно яйцата и запазеното мляко, след това извадете гювеча от фурната и изсипете яйчения крем върху месото. Печете още 15-20 минути.
 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.