Пандемията от КОВИД-19 в съседно Гюргево! (СНИМКИ)

Свят
26.03.2020 | 19:49 ч.

Полиция и жандармерия строго следи за движението по улиците, над 65-годишните напускат дома си само от 11.00 до 13.00  за  храна и лекарства

 

Пандемията от коронавируса засегна всички страни в Европа. Съвем естествено е ние, българите /и особено русенци/, да се вълнуваме как съседите ни отвъд Дунав се справят с така неочаквано връхлетялата ни обща беда.

БРЯГНЮЗ се свърза с двама гюргевски журналисти, с които ни свързва стара дружба.

 

 

Василе Аркану е главен редактор на най-четения вестник / и сайт/ в окръг Гюргево "Джурджувянул" от 2005 година и е един от майсторите на фотообектива не само в Гюргево, но и сред журналистическата гилдия на цяла Румъния. Той е на 56 години, свободното си време обикновено посвещава на малката си внучка, която обаче в тия дни не е обект на неговите майсторски фотографии. Защото фотообективът му е насочен главно към ставащото по улиците на поставения под карантина крайдунавски град. Някои от снимките, които той ни изпрати, публикуваме тук.

 

На въпросите на БРЯГНЮЗ, въпреки заетостта си в тези напрегнати дни,  любезно отговори и журналистката

Марчела Петку-Николае.  Тя е кореспондент на Радио Румъния за окръг Гюргево. Има повече от 24 години стаж в румънски медии. Омъжена е и има 7-месечна дъщеричка и живее със семейството си в Гюргево. Майчинството обаче не е отменило  ангажиментите й да следи пулса на събитията и да изпраща новини от региона за румънското радио.

 

 

Марчела Петку-Николае: Румънците се страхуват да не се разболеят, но повече ги тревожи бъдещето за тях и децата им

 

- Марчела, каква е ситуацията в Румъния в момента?

 - Повече от седмица цяла Румъния е в спешна ситуация, породена от разпространението на коронавируса. Жителите са притеснени от кризата, За един месец, откакто бе регистриран първият случай на заболяване от този вирус, вече са регистринани над 900 заразени. Затворени са ресторантите, училищата, баровете, както и много компании. До заплашителното разпространение на  коронавируса в Румъния се стигна, защото властите отначало решиха да оставят границите отворени, за да могат гражданите, живеещи в чужбина, да се завърнат по домовете.  Така те нахлуха по граничните пунктове, много от тях излъгаха от кои държави  идват. А това бяха Италия, Испания, Франция и други страни, силно засегнати от този вирус. Така пристигащите от там  не бяха поставени под карантина и разпространиха вируса.

- Какви мерки се вземат сега за претовратяване на разпространението на инфекцията?

- Във всяко населено място са създадени карантинни пунктове за лицата, които биха могли да са носители на заразата, и те се  охраняват от жандармерята и полицията. Междувременно, като превантивна мярка, властите разпоредиха закриването на училища, ресторанти, барове, икономическите компании. А публичните институции и съдилищата спряха дейността си с  гражданите.

- Почувства ли се криза в търговията със стоки от първа необходимост?

- Да. Веднага се появи дефицит на основните храни и и консумативи в магазините на Speriați. Хората започнаха да се презапасяват с хранителни продукти и лекарства. Рафтовете на магазините се опразниха от основните продукти, като брашно, царевица, мая, салфетки, тоалетна хартия, месо. От аптеките  и хипермаркетите изчезнаха дезинфектанти, маски, хирургически ръкавици. Някои от търговците се възползваха от създадената ситуация и спекулативно увеличиха цените на някои стоки дори 10 пъти.

- Затегнат ли е полицейският контрол по улиците?

- Полицията и жандамерията упражняват засилен уличен контрол. Властите на Гюргево призовават гражданите да си останат в къщи. Много от тях обаче  пренебрегнаха заповедта и се втурнаха по паркове и градини да се разхождат. Това наложи въвеждането с централна заповед на  извънредно положение в цяла Румъния, която драстично ограничи движението на населението. Изпълнението й  бе възложено на  полицията и жандармерията.

- Какво включват забраните?

- От 25 март е ограничено движението на хора и превозни средства с изключение на тези, които отиват на работа,  нуждаят се от спешна медицинска помощ, или  трябва да се грижат за деца или стари хора. Напускането на дома става само с подписана декларация за лична отговорност или с удостоверение от работодател. Възрастните хора над 65-години могат  да напускат дома си само от 11.00 до13.00 часа,  и то само за закупуване на храна и лекарства. Ограничен бе общественият транспорт в град Гюргево. Достъпът до главния хранителен пазар на града се извършва по строги правила, а детските площадки бяха затворени и се охраняват от полицията.

- Налагат ли се глоби за нарушителите?

- Глобите за тези, които не спазват мерките по отношение на движението по улиците, са много високи - от 100 до 5000 леи /от 40 лв  до 2000 лв - б.р./. Полицията и жандармерията, местната полиция и дори армията извършват щателни проверки на всеки излязъл от дома си. На входа на спешната болница на окръг Гюргево беше поставена специална палатка за противоепидемиологичен контрол на онези, които възнамеряват да влязат в медицинското отделение. Църквите вече не извършват богослужения, за да се ограничи разпространението на вируса. Всъщност всички публични събирания са спрени -  само до 8 души могат да присъстват на сватби и погребения.

- Какво е положението със здравеопазването?

- Ситуацията е сериозна и в здравната система, персоналът не е оборудван с достатъчно средства за защита, като костюми, маски, ръкавици. В резултат на това в румънските болници вече има над 100 лекари и медицински сестри, заразени с  коронавирус. В този контекст спешната болница на окръг Гюргево апелира към населението да дари пари за закупуването на защитно оборудване срещу коронавирус.

- Как се отразяват мерките  по коронавируса на икономическото състояние на населението и бизнеса?

- Ръмънците са все повече загрижени за бъдещето си. Хората се притесняват,  че вече няма да имат работа и финансови източници, тъй като много от тях са преминали на помощи за безработица или са в болнични. Подобна е ситуацията и при румънците, които се завърнаха от чужбина, където досега са си  изкарвали  хляба, а тук работа нямат. Никой не знае колко дълго ще продължи кризата, причинена от пандемията на коронавирус, която неминуемо ще засегне сериозно икономиката. Отначало всички бяха завладени от страха, че могат да се заразят и да се  разболеят, а  болниците да не разполагат с необходимите за тяхното лечение лекарства и апарати. Сега обаче все повече  румънците се притесняват, че тази пандемия ще има отрицателно въздействие върху бъдещето на тях и техните  деца.

 

 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати