Парламентът под блокада! Ще има ли кворум извънредното заседание на депутатите?

Политика
13.08.2020 | 08:37 ч.

Има много протестриащи и полицейско присъствие пред Народното събрание, където се очаква извънредно заседание на парламента. Хората пред сградата се заканват да я окупират и да замерват депутатите с домати и яйца.

Според политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев вероятно няма да има кворум. В студиото на Нова тв той прогнозира, че народните представители от ГЕРБ няма да присъстват, а и появата на премиера Бойко Борисов ще нажежи допълнително напрежението пред сградата и сред протестиращите.

Събеседникът му социологът Кольо Колев пък добави, че духът от бутилката вече е изпуснат, ситуацията е такава,че вече няма полезен ход.

Депутатите се събират по настояване на БСП при дневен ред от две точки -  да гласуват искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с COVID-19 и парите, които кабинетът отпуска за борба със заразата.

Опозицията настоява и премиерът Бойко Борисов да отиде в Народното събрание, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски заради насилието над журналисти, протестиращи и партийни активисти по време на Националната конференция на ГЕРБ.

Големият въпрос е дали ще бъде осигурен кворум, защото без регистрацията на управляващите, парламентът няма да има нужните депутати за начало на пленарния ден.

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати