Красотата на този пай е, че можете да използвате каквъто и да е остатък от месо или зеленчуци, които имате в хладилника.
Ако нямате достатъчно печени картофи, за да направите заливката, използвайте бутер тесто или готово обикновено тесто.
ПРОДУКТИ:
- 40 г несолено масло
- 2 глави лук, нарязани на филийки
- 50 ml сухо вино
- 3 супени лъжици обикновено брашно
- 250 мл пилешки, пуешки или гъши бульон
- 250 ml остатък сос
- 550 g варено месо (остатъци от пуйка, гъска, хамон и др.), настъргано или нарязано на дребно
- 2 супени лъжици дижонска горчица
- 200 г остатък хляб
- 450 g остатъци варени зеленчуци (като печени моркови и пащърнак), на едро нарязани
- 150 g остатъци варено брюкселско зеле, разполовено
- 400 g остатъци от печени картофи,
- 1 пръска пълномаслено мляко
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
- Загрейте фурната до марка 200˚C.
- Разтопете маслото в голям тиган и задушете лука с щипка сол за около 10 минути. Добавете сухото вино, увеличете котлона и оставете за няколко минути, докато останат само няколко лъжици течност.
- Поръсете с брашното и разбъркайте, за да се смеси равномерно. Постепенно разбъркайте бульона, след това соса и оставете да къкри 5 минути, докато сосът леко се сгъсти. Разбъркайте месото, горчицата, хляба и варените зеленчуци (но не и картофите) и подправете. Изсипете в съд за пай от 1,5–1,8 литра.
- В голяма купа смесете печените картофи и варените кълнове, добавяйки млякото за покритие, след това подправете.
- Оставете пълнежа на баницата да се охлади малко, след което покрийте с картофите и останалото масло. .
- Печете 35–40 минути, докато паят отгоре стане златист и сосът шупне. Ако повърхността започне да се овъглява твърде бързо, покрийте пая с фолио.
- Ако не са достатъчно картофите или нямате изобщо - покрийте с лист бутер тесто, или разточете обикновено тесто тънко.
Коментирай