PCR тестовете във Франция ще са за сметка на държавата

Свят
26.07.2020 | 17:52 ч.

PCR тестовете, чиято цел е да се определи дали даден пациент е заразен от Covid-19, вече ще бъдат напълно реимбурсирани във Франция, независимо дали са предписани или не от лекар, предаде Ройтерс, цитиран от Дарикнюз.

Това решение, уточни министърът на солидарността и здравеопазването Оливие Веран в интервю за в. "Паризиен ожурдюи", позволява на всеки да се възползва от тест PCR, който ще бъде напълно реимбурсиран без да се нуждае от лекарско предписание и без да му се налага да оправдава теста или да има симптоми.

PCR тестовете се правят с вземане на проба с тампон от носоглътката. Пробата се вкарва в апарат, който дава резултат - положителен или отрицателен.

Според най-новите данни, публикувани в петък от медицинските власти, равносметката от пандемията от новия коронавирус във Франция е следната: 30 192 починали и 180 528 заразени.

Прагът от 1000 нови случая на Covid-19 дневно бе преминат в четвъртък и петък, достигайки равнище, каквото бе отчетено в края на карантина през май.

Не може да се говори за втора вълна, но едно нещо е сигурно - от няколко дни броят на положителните случаи значително нараства, след като спадаше от тринайсет седмици, посочи Веран.

Френският здравен министър обяснява този скок с нарастването на заразените младежи с изключително високо равнище на асимптоматични случаи.

"Без съмнение уязвимите и възрастните хора продължиха да вземат предпазни мерки, докато младежите са по-невнимателни. Именно това се констатира при празнични събирания и най-вече семейни, които са в основата на огнищата", допълни Веран.

"Освен това увеличихме силно броя на тестовете, които се правят. След 11 май правихме малко над 200 000 теста седмично, а сега мога да кажа, че доближаваме 500 000 теста седмично с равнище на положителни резултати от порядъка на 1 до 1,5 на сто", посочи френският здравен министър. 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати