Пенчо Милков учредява Временна комисия за въздуха в Русе (Видео)

Общество
29.12.2019 | 09:34 ч.

Предложение до Общинския съвет за учредяване на Временна комисия за атмосферния въздух в Русе ще представи на 30 декември пред медиите кметът на Русе Пенчо Милков.

Русе е един от градовете, чувствителни на тема качество на въздуха. Наред с множеството миризми от производствените предприятия, в зимния период се увеличава замърсяването с фини прахови частици. Основен източник са печките на твърдо гориво, както и нерегламентираното изгаряне на плоскости от ПДЧ.

„От началото на отоплителния сезон данните са такива – през ноември няма нито едно превишение на показател ФПЧ, през декември до настоящия момент имаме няколко дни с превишения на показател ФПЦ. За цялата година при норма 35 дена допустими с превишения, до момента са 39 дните, които са превишени стойностите на показател ФРЦ 10 мкгр на куб. метър. За успокоение на гражданите мога да кажа, че тази година броят на дни с превишение ще бъде по-малко от миналата година, като миналата година са от порядъка на 60 и няколко дена. Тази година мисля, че няма да превишат повече от 50“, коментира директорът на РИОСВ-Русе инж.Любомир Атанасов, съобщи Русе Медиа.

Според лекарите обаче мръсният въздух, без значение от причината, има сериозни последствия за здравето.

„То ще влияе най-вече върху заболеваемостта от белодробните заболявания, включително и рак на белия дроб, защото някой ще се разболее от рак на белия дроб, но някой ще се разболее от ХОББ, хронична обструктивна белодробна болест, ще има алергични реакции като астма“, обяснява управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.

Медиците прогнозират, че днешните замърсявания на въздуха ще доведат до бум на белодробните заболявания в следващите десетина години.

БРЯГНЮЗ припомня, че кметът Пенчо Милков изпрати обръщение до русенци за причините за замърсения въздух в града, в което призова гражданите активно да подават сигнали.

Европарламентът пък отговори с писмо на жалбата на русенци срещу мръсния въздух в града.

В писмото на ЕП  се посочват три възможни варианта, които  будните граждани на крайдунавския град могат да предприемат:

  1. Да се заведе дело срещу държавата;
  2. Да се внесе официална петиция до ЕП;
  3. Да се входират жалби от граждани до Европейската комисия.

„Държим да отбележим, че оценяваме активната Ви гражданска позиция и опитите да подложите местните и регионалните власти на натиск за решаването на проблема със замърсяването на въздуха в гр. Русе. Добре функциониращото общество се отличава и с провеждания контрол над институциите от страна на гражданите“, пишат от ЕП до Галичка Николова, част от екипа на  фейсбук групата „За чисти въздух и вода в Русе", изпратили писмото до Европарламента.

 

 
Печатни издания

  

      

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати