Пенчо Милков: За мен вандализмът е чума! 40 000 лв. е платила тази година общината за нанесени щети

Общество
28.05.2020 | 14:52 ч.
"За мен вандализмът е чума", заяви емоционално кметът Пенчо Милков по време на пресконференция със своите заместници в Общината.
 
Повече от 100 000 лева годишно харчи Община Русе за поправяне на щетите, нанесени от вандали, поясни кметът. 
 
Той разясни,че не може да приеме действия, които загрозяват градската среда и  даде примери само от последните месеци:  за ремонт на сухия фонтан пред Операта са дадени 15 хиляди лева. Деца с тротинетки буквално са унищожили настилката.
 
Кметът ходил на място да разговаря с децата и да им обясни защо не трябва да карат през фонтана. Ремонтът на фигурата на цигуларчето са похарчени 1500 лева, приблизително толкова са дадени и за възстановяване на счупени камери за видеонаблюдение и чешми. Драсканици с графити са нанесли сериозни щети по обществени сгради както по централната част на града, така и в подлези и сградата на млечната кухня.
 
Над 12 хиляди лева е струвало почистването. Затова кметът е решил общината да купи машини за почистване, а когато са надраскани частни сгради, собствениците им ще могат да ги наемат, за да почистят фасадите. Друго решение на проблема с графитите кметът вижда в идеи за обособяване на място за рисуване. Само от началото на годината общината е платила над 40 хиляди лева за възстановяване на щети от вандалски прояви.

Всекидневно се отчитат разрушени детски, фитнес и спортни площадки, паркова мебел, съдове за отпадъци, които също се ремонтират и обезопасяват. Сериозни суми се влагат и за почистването на графитите върху сгради и обществени пространства. От началото на годината за премахването на графити са платени 16 800 лв. 

Сериозна част от средствата за покриване на щети, отиват за обновяване на предпазни огради, мантинели, стълбове за осветление и стълбове от контактната мрежа на тролеите, които биват разрушавани при пътно-транспортни произшествия. Когато нарушителите са известни, Общината завежда искове за възстановяване на средствата за ремонт.

Предстои обособяване на единен център за видеонаблюдение. Там ще се съсредоточи следеното на всички камери в града, така че обществените площи да са под постоянен контрол. "Софтуерът например ще разпознава струпване на хора на едно място, бягащи хора при кражба например", поясни още кметът.
 
Той разясни още,че в момента монтираните по различни проекти камери в града, се наблюдават от различни центрове. За шест от точките вече е даден достъп и на полицията. С обособяване на единния център за видеонаблюдение се очаква ефективност в работата по охрана на градската среда.
 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати