Пенчо Милков за мръсния въздух в Русе: Гражданите трябва да знаят истината!

Общество
14.11.2019 | 11:25 ч.

Русенският кмет Пенчо Милков обяви какви действия ще предприеме след получената жалба до него за мръсния въздух в Русе.

Публикуваме изявлението му без редакторска намеса:

„Жалба за качеството на атмосферния въздух в град Русе, която е отправена до Европейския парламент и до няколко български институции, включително и до кмета на Община Русе, получих днес.

Във връзка с основния проблем за русенци ще предложа още в началото на работата на Общинския съвет да бъде сформирана Временна анкетна комисия от общински съветници и експерти, която да заседава публично пред обществеността. Комисията ще събере цялата достоверна информация за качеството на въздуха и ще изслуша всички компетентни органи и заинтересовани граждани, които искат да направят изявление.

При необходимост ще покани национални и международни експерти. Подобно на Кръглата маса от 1990 година в София се надявам Временната анкетна комисия в Русе да стане орган и символ на гражданската активност и да постигне исторически успех. Енергията на русенци заслужава отговор от институциите! В тази връзка лично ще изпратя получената жалба до българските депутати в Европейския парламент с искане да ме информират за действията, които ще бъдат предприети. Гражданите на Русе трябва да знаят истината за замърсителите на въздуха и мерките срещу тях. Както ви обещах, проблемът вече заема голяма част от работното ми време. В момента преглеждам наличната информация. Желанието ми е всички активни и заинтересовани русенци да се включат в Комисията заедно с експертите и общинските съветници.

Време е за действие за по-добър живот“, Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

Коментирай

Елена Станчева
07.12.2019 | 11:30 ч.
Похвална е тази инициатива! Но трябва да се знае, национални и международни експерти могат да коментират резултати от направено замерване на качеството на въздуха, т.е. при установени съдържащи се във въздуха замърсители, и съставена от Общината Инвентаризация на източниците на обгазяване, т.е. описани подробно всички работещи на територията предприятия с потенциалните замърсители от всяко тяхно производство, експертите да отнесат всеки замерен замърсител във въздуха, към съответните производства източник на това замърсяване. Експерти винаги могат да се намерят, преди това Русе трябва да си свърши основната дейност, Инвентаризация и Анализ на въздуха, за да има какво експертите да коментират, а те само така могат да помагат. Те не са магьосниците, да гадаят или да предсказват, затова не трябва да се губи напразно тяхното време, а Общината да губи време и пари в дейности, веднъж вече доказали своята не ефективност при предишния екологичен проблем. Преди да се търси помощ да се свърши това, което Общината трябва да свърши, и Вие ще бъдете изненадани от резултата. Ще се въведе ред във всяко предприятие и т. н. и най- важното ще има респект. Защото за Инвентаризацията всяко производство трябва да даде информация ....и за потенциалните замърсители на въздуха, а това е вид декларация, за което се носи отговорност, и тук може с комисия да се провери истината. За това пари не са необходими, само заповед на кмета, изработка на модел за попълване на информацията и разпращане до всички. Получената такава за всички съставя Инвентаризация за ... на Русе. И т.н.
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати