Перфектният празничен десерт - руло с шоколад и лешници

Сити кулинар
23.12.2020 | 15:30 ч.

ПРОДУКТИ:

За рулото:

  • 175 г обикновен шоколад, натрошен на парчета
  • 6 яйца, разделени
  • 175 г пудра захар
  • 2 супени лъжици (ниво) какао, пресято
  • 50 г накълцани  печени лешници

За пълнежа:

  • 300 мл сметанов крем
  • 3 супени лъжици ирландски крем ликьор (като Baileys)

За лешниковия карамел

  • 100 г гранулирана захар
  • 50 г цели бланширани лешници, разполовени
  • 1 супена лъжица пудра захар, на прах

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: 

  1. Загрейте фурната до 180 ° C. 
  2. Разтопете бавно шоколада в купа над тиган с гореща вода. Оставете леко да се охлади, но все още  да е течен. 
  3. Разбийте белтъците в голяма купа за смесване, докато стегнат, но не изсъхнат.
  4. Поставете захарта и жълтъците в отделна голяма купа и разбъркайте, докато станат леки, плътни и кремообразни. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте, докато се смеси.
  5. Внимателно разбъркайте две големи лъжици от белтъците в сместа, след това добавете и останалите белтъци, последвани от какаото. Разбъркайте лешниците.
  6. Изсипете в подготвената форма и внимателно изравнете повърхността. Печете 20-25 минути или докато втасат.
  7. Извадете тортата от фурната и оставете настрана да се охлади във формата.
  8. Разбийте сметаната на меки върхове и разбъркайте с ирландския крем.
  9. Напрашете голямо парче незалепващ печене пергамент с пудра захар. Обърнете тортата върху хартията и отлепете хартията за подплата, след което намажете с разбитата сметана.
  10. Навийте тортата, плътно, използвайте хартията за помощ. Не се притеснявайте, ако се напука - това е съвсем нормално и част от неговия чар! Поставете върху дълга чиния.
  11.  За да направите лешниковия карамел - сложете захарта и 3 супени лъжици вода в тенджера от неръждаема стомана. Разбъркайте на слаб огън, докато захарта се разтвори. Когато се изчисти, оставете да заври. Вари се до среден сламенен цвят.
  12.  Добавете лешниците, след което изсипете бързо върху лист за печене, застлан с незалепваща хартия.
  13.  Оставете леко да се охлади, след което използвайте чаена лъжичка, за да групирате внимателно малки парчета ядки. Оставете да се охладят и да станат твърди. 
  14.  Когато се стегне, се разбива на парчета и се подрежда отгоре на рулата. Поръсете с пудра захар за сервиране.

 

Коментирай

 
Печатни издания

  

 

   

 

 

     

 

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Като стъпиш върху кантара,

разбираш как бързо

времето леПи...

АРХИВ | изберете две дати

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.