Пестил от сини сливи и ябълки

Сити кулинар
30.08.2021 | 12:26 ч.

Продукти:

1 кг сини сливи
1 кг ябълки
1 кг захар
0.500 мл вода
1 с.л. пектин
лимонова кора

ванилия
 

 

Приготвяне:


Сливите и ябълките се почистват и нарязват на парчета. Плодовете се слагат в дълбока тенджера заедно с ароматите. Варят се на тих огън под капак до омекване /около 45 минути/.
После се прецеждат и пасират. Към тях се добавя захарта, в която е разбъркан пектинът.
Сместа се разбърква с тел енергично. Полученото пюре се връща на котлона. Бърка се непрекъснато. След като заври се намалява степента. Бъркането продължава, докато бъркалката започне да оставя следа по дъното.

Готовият пестил се насипва в бурканчета или във форма по избор. След като изстине се вади от формата и може да се завие с пергаментова хартия.
Съхранява се на сухо и хладно място.

         

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.