Пет са внесените до момента жалби в РИК – Плевен

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016
13.11.2016 | 16:04 ч.

В деня на балотажа не може да се каже, че липсват жалби до РИК – Плевен. Към момента сигналите за нарушения са общо пет.

Първата жалба за деня е внесена от Дияна Ботева. В сигнала се посочва, че в секция №152400062 на избирателя Петя Каменова-Стефанова  е дадена бюлетина за гласуване с предварително маркиран знак „Х” в полето преди №17. В сигнала се казва още, че това създава потенциален риск от компрометиране на вота. След проверка на място РИК – Плевен прецени, че сигналът следва да бъде оставен без уважение като неоснователен. Мотивът - бюлетината е откъсната от кочана пред избирателя, без да има отбелязвания. Същата е влязла да гласува и след излизането си от тъмната стая е посочила, че има отбелязване в бюлетината. Съставът на СИК й е предоставил нова и гласоподавателката е упражнила своевременно правото си на глас.

Втората жалба от Дияна Ботева е за нарушение в СИК в община Червен бряг. В сигнала се посочва, че Атанас Атанасов - член на СИК, е действащ общински съветник и това е нарушение на разпоредбите на ИК. След проверка на фактите и обстоятелства в сигнала РИК - Плевен прецени, че същият е основателен. Извършена служебна проверка е установила, че Атанасов е действащ общински съветник в Общински съвет - Червен бряг. Предвид изложеното с решение на РИК- Плевен Атанас Атанасов е заличен като член на въпросната СИК и тя продължи работата си в намален състав.

 

Три са внесените до момента жалби и от Мартин Митев. Жалбите касаят нарушения в секции в селата Ясен и Николаево.

В сигнала за Ясен се посочва, че застъпникът Цецо Ценов превозва гласоподаватели до СИК №152400231 и открито агитира за гласуване с №13, което е грубо нарушение на изборните правила. Твърди се, че автомобилът се паркира непосредствено  пред избирателната секция, директно на плочките на площада. След като се запозна с фактите и обстоятелствата в подадения сигнал, и по данни на кмета на Ясен Йото Добрев, е установено, че действително пред въпросната СИК е паркирал лек автомобил, управляван от Ценов, който е докарал двама избиратели, от които единия  мъж с ампутиран крак, и жена - трудно подвижна. РИК-Плевен остави жалбата без уважение като неоснователна.

Останалите две жалби са за нарушения в една и съща секция в село Николаево - №152400217. В първата жалба се посочва, че около 12.00 ч. застъпникът Марин Дичев открито е агитирал за №13. След като се запозна с фактите и обстоятелствата в подадения сигнал, и по данни на председателя на цитираната по-горе СИК Станислав Мандолски, че никой не е правил агитация за гласуване с №13, РИК - Плевен остави без уважение жалбата и я отхвърли като неоснователна.

Във втория сигнал за секцията в селото се посочва, че Петър Мончев - член на СИК, превозва гласоподаватели до секцията с лек автомобил с рег. № ОВ 68 68 ВН и открито агитира превозените от него избиратели за гласуване с №13. След проверка РИК - Плевен прецени, че и този сигнал следва да бъде оставен без уважение като неоснователен.

Всички решения на РИК - Плевен могат да се обжалват пред Централната избирателна комисия в срок до три дни от обявяването им.

 

Коментирай

Още от ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016

Всички от ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016  
 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати