Пиле с лимон по италиански

Сити кулинар
17.10.2021 | 17:07 ч.

Изненадайте семейството с вкусно и ароматно пиле за вечеря по традиционна рецепта от Италия. Нейното приготвяне не отнема много време и не изисква специални кулинарни умения, а резултатът винаги е гарантирано превъзходен.

Необходими продукти за 4 порции:

800 гр. пилешки гърди без кожа      

150 гр. брашно

1 глава лук

сок от един лимон и част от кората

1/2 чаша вода или бяло вино

зехтин

сол и черен пипер на вкус

1 с.л. сух розмарин

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се почистят от жилки и мазнини, ако има остатъци от кожа те също се отстраняват. Месото се подсушава добре с кухненска хартия, след което се нарязва на равномерни хапки или ивици. В отделен съд пилето се овалва добре с брашното, към което са прибавени сол и черен пипер на вкус. В сух тиган се налива зехтина, колкото да покрие дъното. Оставя се на котлона да се загрее. Междувременно се нарязва на дребно лука, овкусява се с щипка сол и се задушава в тигана за няколко минути. Малко преди лукът да се е карамелизира към него се прибавя част от настърганата лимонова кора. После в тигана се преместват набрашнените месни хапки. Те трябва да се обръщат, за да се запечатат от всички страни. След това в тигана се налива прясно изцеден сок от лимон и 1/2 чаша вода/вино. Пилешкото се оставя под капак като от време на време се разбърква. Необходими са между 10-15 минути, за да се задуши като трябва котлонът да е на ниска степен. По време на готвенето се добавя още малко вода, ако е необходимо. Преди края се прибавя розмарин, капакът се премахва и тиганът се оставя още 2-3 минути на котлона. Пилето се сервира аранжирано с резенчета лимон.

Лимоновите хапки може да се сервират с прясна зелена салата или с картофено пюре. 

Бон Апети!

         

Коментирай

 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта на Вестник БРЯГ

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.