Изненадайте семейството с вкусно и ароматно пиле за вечеря по традиционна рецепта от Италия. Нейното приготвяне не отнема много време и не изисква специални кулинарни умения, а резултатът винаги е гарантирано превъзходен.
Необходими продукти за 4 порции:
800 гр. пилешки гърди без кожа
150 гр. брашно
1 глава лук
сок от един лимон и част от кората
1/2 чаша вода или бяло вино
зехтин
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. сух розмарин
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се почистят от жилки и мазнини, ако има остатъци от кожа те също се отстраняват. Месото се подсушава добре с кухненска хартия, след което се нарязва на равномерни хапки или ивици. В отделен съд пилето се овалва добре с брашното, към което са прибавени сол и черен пипер на вкус. В сух тиган се налива зехтина, колкото да покрие дъното. Оставя се на котлона да се загрее. Междувременно се нарязва на дребно лука, овкусява се с щипка сол и се задушава в тигана за няколко минути. Малко преди лукът да се е карамелизира към него се прибавя част от настърганата лимонова кора. После в тигана се преместват набрашнените месни хапки. Те трябва да се обръщат, за да се запечатат от всички страни. След това в тигана се налива прясно изцеден сок от лимон и 1/2 чаша вода/вино. Пилешкото се оставя под капак като от време на време се разбърква. Необходими са между 10-15 минути, за да се задуши като трябва котлонът да е на ниска степен. По време на готвенето се добавя още малко вода, ако е необходимо. Преди края се прибавя розмарин, капакът се премахва и тиганът се оставя още 2-3 минути на котлона. Пилето се сервира аранжирано с резенчета лимон.
Лимоновите хапки може да се сервират с прясна зелена салата или с картофено пюре.
Бон Апети!
Коментирай