Плевен: Първокласници участваха във вкусно състезание „Храниш ли се здравословно?“

Общество
07.12.2017 | 12:33 ч.

В плевенското СУ „Иван Вазов“ се проведе най-вкусното и забавно състезание между първокласниците на тема „Храниш ли се здравословно“. То бе организирано от специалиста по здравни грижи към училищния кабинет Цецка Вълкова. Състезанието е част от кампанията, която тя води за намаляване на тревожната статистика, съобщиха от учебното заведение.

Според проучване на Българската асоциация за изследване на затлъстяването при първокласниците 31% са с наднормено тегло, а 13 на сто от тях страдат от затлъстяване. За да се „обърне“ тази мрачна тенденция, медицинската сестра е разговаряла още от началото на учебната година как правилно да се хранят. Не са липсвали забележки за това каква закуска е сложила мама в раничката. Не останаха безучастни и класните ръководители. Така с общи усилия подготвихме очакваното с нетърпение състезание. В надпреварата се включиха шест отбора: 1а - отбор „Морков“; 1б - отбор „Ягода“; 1в - отбор „Домат“; 1г - отбор „Ябълка“; 1д - отбор “Черешка“; 1е - отбор „Зеле“. Капитани на отборите бяха класните ръководители Стелка Кръстева, Маргарита Нейкова, Силвия Георгиева,  Вили Атанасова, Елка Станчева и Олег Маринов. Компетентното жури, което оценяваше участниците, бе в състав д-р Виткова – асистент в Медицински университет, д-р Пачева от отдел „Здравеопазване“ към Община Плевен, г-жа Русева /БАПЗГ/ и инспекторите от РЗИ - Плевен г-н Хаджиев и г-н Йотов.

Първокласниците имаха за задачи да закупят от „Магазина“ здравословни продукти, с които да приготвят сандвичи и плодови салати при време за  работа 30 мин. Помощник на медицинската сестра бе Цветелина от 1е клас. Тя сбъдна своя детска мечта и влезе в ролята на истинска сестра, имаше си и кабинет, не липсваха и пациенти. Тя заедно с мед. сестра задаваха въпроси към всеки един отбор. Учениците показаха, че умеят да отговарят и знаят основните правила за здравословно хранене: колко пъти на ден да се хранят; каква храна да консумират; колко мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци да приемат на ден и ползата от тях; кои сладки неща трябва да се премахнат и ограничат и с какво да ги заменят. Цвети зададе въпросите и към самото жури: в кои плодове има най-много  витамин C, закусили ли са сутринта и какво, в колко часа вечерят, какво не бива да се поставя на масата и др., но те преди да отговорят, върнаха въпроса към нея. Тя, разбира се, се справи компетентно и убедително. Заслужено получи грамота за най-добра млада мед. сестра. Грамота получи и най-младият главен готвач Ангел от 1е, който наблюдаваше участниците и тяхната работа, подканяше ги да побързат. Мед. сестра на училището заедно с управителя на стола г-н Георгиев и представители на отборите подготвиха менюто за следващата седмица, журито го разгледа и одобри единодушно. Група от родители подредиха трапеза за Бъдни вечер и разказаха за обичаите на този ден. Дойде и дългоочакваният момент – оценката на журито. Според регламента наградени бяха:

1 място – отбор „Ябълка“ – 1г

2 място – отбор „Черешка“ – 1д клас

3 място – отбор „Морков“ – 1а клас

Индивидуална награда получи и Гергана Христова от 1в клас.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати