Плевен: Смелчаци вадят кръста от ледените води на р.Вит

Общество
06.01.2015 | 09:45 ч.

Богоявленският ритуал с вадене на кръста предизвиква днес за поредна година смелчаци от Плевен и региона. Традицията за 6 януари ще бъде спазена отново при Историческия мост край с. Ясен, където в 12,30 часа ще бъде отслужен молебен и хвърлен кръстът във водите на р. Вит. Отново по традиция победителят ще получи парична награда от Община Плевен.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

 

 

 

На днешния ден традиционно се прави освещаване и на бойните знамена. В Плевен ритуалът ще бъде спазен в 11.00 часа на централния площад „Възраждане”, където ще бъдат осветени бойните знамена на всички плевенски военни формирования.

Отново днес, но от 12.00 часа, ръководството на Община Плевен ще поднесе цветя и пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града. Поводът е 167-ата годишнина от рождението на поета революционер.

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати