Пълнен шаран за Никулденската трапеза

Сити кулинар
04.12.2019 | 18:27 ч.

На православния празник Никулден се почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец - покровител на моряците, рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите. Празникът се отбелязва на 6 декември. На тази дата имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.

Легендата гласи, че веднъж, когато св. Николай излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Св. Николай хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето. Вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник – най-често пълнен шаран в тесто, и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два, защото се раздава и на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза може да бъдат различни рибни ястия, както и постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул и др.

 

Пълнен шаран с булгур и орехи

 

Продукти:

1 голям шаран

1 к. ч. булгур

1 глава лук

40 ореха

1 лимон /за украса/

девисил, листа целина

2 с. л. олио

3 с. л. мас

сол

 

Приготвяне:

Булгурът се сварява предварително в 2 кафени чашки вода и сол, след което се задушава с нарязаната глава лук и прибавените счукани орехи. С готовата смес се пълни коремът на почистения и осолен шаран, включително и в местата на извадените хриле. Напълненият шаран се зашива с дебел конец и се слага в тава, намазана с олио и мас. Горната част на рибата също се намазва и върху нея се редят шайби лимон във формата на кръст. За да не загори, шаранът се поставя върху скара, направена от лозови или вишневи пръчки.

 

 

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати