След постните „ девет манджи“ на Бъдни вечер и тежкото свинско на Коледа идват още празници и почивни дни, на които трябва да се слага трапеза.
Тук ви предлагаме рецептата за пълнен заек, изпитана от журналистката и общественичка Пламенка Ангелова, която решила да го предложи на домочадието си на връх Коледа.
Да си оближеш пръстите, хвали се домакинята.
Специално за БРЯГНЮЗ изпитаната кулинарка израти и подробни снимки, на които можете да проследите приготвянето му.
Рецептата:
Добър екземпляр заек се измива добре и се преготвя за пълнене. За плънката се задушава един стрък праз, 2 връзки пресен лук (или 2-3 глави стар), 2-3 моркова, половин чаена лъжичка кафява захар, стафиди. Добавят се магданоз, мащерка, черен пипер, вегета – в количества според вкуса.
С така приготвената смес се пълни заекът. Затваря се с помощта на клечки за зъби, за да не изтече плънката при печенето.
Най-важната част от подготовката обаче е маринатата, с която ястието се намазва, преди да се метне във фурната. Смесват се 1л. горчица (дижонска или едрозърнеста) 1 л. мед, 1 л. краве масло, щипка сол. С тази пикантна смес се намазва добре целият заек. Не забравяйте да оставите малко от нея за повторното намазване после.
Заекът се слага в дълбока тава, а около него се нареждат бейби моркови, праз, нарязан на дълго и напречно, резенчета ябълки, няколко шайби лимони, малко картофки на резени плюс магданоз. Добавете и любимите си подправки на вкус. Всичко се залива със соса, останал в тигана от задушаването на плънката, като към него е добавена половин чашка вода.
Тавата се покрива с фолио и се мята във фурната. Пече се на 180-190 градуса.
След 1 час проверете как върви печенето. Вече може да махнете фолиото. Намажете заека с останалата медена смес и сложете отново във фурната да се доопече за още 15-ина минути.
Прекрасно изглеждащото и много вкусно ястие върви с добро вино на вкус. Домакинята го е поднесла с предястие от пържени чушки сиврия. За да не ви пръскат по време на пърженето в олио, предварително ги набодете с вилица. и покрийте тигана с фолио, съветва тя. Готовите чушки залейте с пикантна смес от счукан чесън, ябълков и балсамов оцет, сос от нар, магданоз или копър по желание.
И чушките стават "да си оближеш пръстите", хвали ги Пламенка.
Всичката тази вкусотия можете да приготвите за новогодишната си трапеза.
Да ви е сладко!
Общество 06.12.2021 | 14:42 ч.
Сити кулинар 28.12.2019 | 11:06 ч.
Сити кулинар 14.08.2016 | 16:42 ч.
Сити кулинар 28.12.2015 | 14:56 ч.
Коментирай