500 г крехко свинско месо
1 морков
5-6 дюли
2-3 с.л. олио
2 глави лук
2 с.л. ориз
1 ч.л. захар
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. червен пипер
пресен магданоз
зърна черен пипер
1 дафинов лист
сол
За соса:
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
Месото се нарязва на парчета и се сварява, като първо се слага в студена вода, а след като заври се отпенва и му се добавят зърна черен пипер, дафиновият лист, 1 глава лук /срязана на две/ и едро нарязаният морков. Свареното месо се нарязва на дребно. В загрятото олио се задушава нарязаната на дребно глава лук, прибавят се червеният пипер, месото, оризът, захарта, лимоновият сок, сол на вкус, нарязаният пресен магданоз и 1 ч. ч. гореща вода. Сместа се оставя да ври, докато оризът стане почти напълно готов. През това време на дюлите се отрязва капаче и се издълбават. Отделената вътрешност на дюлите се нарязва на ситно и се добавя в месната смес. Дюлите се напълват. Поставят се в тава, заливат се до половината с бульон от варенето на месото и се пекат в умерена фурна докато омекнат.
Когато дюлите омекнат, може да застроите ястието. Смесете 1 яйце и 2-3 с.л. кисело мляко и добавете малко по малко от топлия сос. Изсипете обратно сместа в тавичката. Разбъркайте внимателно, за да не се пресече яйцето.
Коментирай