Пънкът няма да умре

Култура
27.11.2019 | 13:45 ч.

Galia Tapai за briagnews

Пънкът няма да умре, в това се убедих през близо 10-годишния си престой в Англия. Постепенно свиквайки с манталитета на хората тук, изучавайки културата и традициите, приобщавайки се в определена среда, създавайки приятелства и т.н. и т.н., едно нещо не ми убегна. А именно - колко все още е актуален и обичан пънк рокът в тази страна. Макар че дали е създаден за първи път точно на Острова е спорен въпрос, тук този стил е на мястото си, като у дома си така да се каже. Защото това движение изригна с най-мощна сила през 70’те години във Великобритания. Експлозия от пънк банди и фенове на тази музика втресе страната  и пънк културата се настани трайно и удобно сред населението на тази тетитотия. Тя се изразяваше в музика, мода и философия. Агресивните звуци и текстове от динамичните песни изстрелваха неудържима енергия, която завладяваше младото поколение в онези години. Фешънът също имаше голямо значение за пънкарите - задължителните пъстроцветни коси на гребен, безопасните игли на кожените якета, впитите дънки и др. мартинс чупиците бяха емблематични за всеки последовател на този стил. No future (няма бъдеще) бе в основата на пънк философията. Гневът е енергия, казва пънк идола Джон Лайден, по-известен като Джони Ротън - фронтмен на Sex Pistols. Недоволство, бунт, разочарование от безработицата и безперспективността в живота на младите е и причината да възникне този стил преди повече от 40 години, както и това е тема в лириките на песните. 

Но странното и интересното е, че пънкът не умря. Не се претопи с времето, а тук във Великобритания той е все още в музиката на групите и модата на поклонниците му, които са многобройни. Явно е имало стойност в тази култура. Пънк легенди с над 40-годишна история не спират да концертират тук ежегодно в големите градове, като The Stranglers, The Damned, P.I.L., Dead Kennedys,Hazel O’Connor, UK Subs, Sham 69, Stiff Little Fingers, The Members и други. За тях сякаш нищо не се е променило. Тези пънк динозаври излъчват същата страст  в изявите си, както на младини - музиканти на над 70-годишна възраст издържат скачайки, свирейки, пеейки и бягайки по сцената 2-часово шоу. И така през цялото им турне всеки ден около месец. Много често при предварително продадени билети за концертните зали (Sold Out). Доказвайки, че пънкът и гневът наистина са енергия.

Не е по-различно и в по-малките градове. Там също пънк културата заема видно място. Многобройни банди в този стил имат участия през уикендите в пабове (кръчми) и клубове. Имали ли търсене, има и предлагане. Графикът на участията е изпълнен, като допълнително се организират пънк фестивали и събития. Обособена е дори общност като музикантите и феновете са като едно семейство. Някои групи изпълняват кавъри на световни пънк величия, но го правят така добре, че почитателите им ги следват в цялата страна и благоволеят над тях точно както над самите звезди. Такива групи в Йоркшъ са The Seditionaries, The Thurmanators, The Black Market Clash и други. Има банди с авторски репертоар, които участват в грандиозни фестивали и добиват в последствие национална слава и правят крачка нагоре по стълбата към върха. Ярък пример от тези групи са System Of Hate, които издадоха три самостоятелни албума, вече имат два пъти участие в най-престижния пънк клуб в Лондон 100 и две поредни години се представиха на най-големия пънк фестивал в Блекпул. Изобщо, пънк културата може да се каже, че дори се развива.

Впечатляваща е и солидарността, която е изградена между отделните групи в регионите, те посещават при всеки удобен случай концерта на колегите си и не пропускат да си закупят от мерча им - фанелка, значка, диск. И редовно се наблюдава една група да облича на концерт фанелките на друга локална банда, за съпорт. 

Пънкът никак не е на умиране тук на Острова и една от най-впечатляващите му сили е това да видиш в аудиторията на концерт три поколения да денсят пого заедно и пеят с възторг - тийнейджъри, зрели хора и възрастни в след пенсионна възраст. А тази гледка е зареждаща и възхитителна. 

 
Печатни издания

  

   

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати