По пътя на изгубените проби за коронавирус или кой всява паника в обществото?

Общество
26.02.2020 | 18:35 ч.

Докато отговорните институции, во главе с най-личните им представители, от няколко дни се опитват по всички медии да се похвалят как хем навреме и превантивно реагират срещу настъпването на коронавируса, хем още по-високо призовават да няма паника сред населението, две проби със съмнения за коронавирус, тръгнали от Русе за София, буквално разбиха и без това не твърде стройната организация на институции и щабове не само на държавно, но и на местно ниво.

Неточната и ненавременна информация не само не уталожи паниката на хората, а дори я засили още повече.

Ако погледнем хронологично на ситуацията, нещата изглеждат така:

Към 14,30 часа на 25 февруари става ясно, че в Русе има приета жена със съмнения за коронавирус. От Болница "Канев веднага свикват пресконференция, на която д-р Йордан Петров информира журналистите за случая и ги уверява, че пробата, взета от жената, е изпратена в Националната референтна лаборатория, а резултатите от нея се очакват на следващия ден /днес, 26.02./. Час по-късно до медиите достига информация, че в инфекциозното отделение на болница "Канев" е приета още една жена с подобни симптоми и съмнения за заразата.

Днес, 26 февруари, минути преди 08:00 часа сутринта, в национален ефир, пред камерата на Нова тв, на въпрос: " Има ли вече резултати от пробите на жената в Русе?", главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е член и на националния кризисен щаб по повод заразата, заяви: "Да, към вчерашният ден, всички проби, които изследвахме, са отрицателни."

Дотук  - прекрасна новина!  И пробите от Русе, защото така бе зададен въпросът, също са отрицателни. Моментът е запечатан във видео.

Около час след това за Русе Медиа зам.-началникът на националния кризисен щаб за коронавируса проф.Тодор Кантарджиев заяви:

"В Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни болести, където се диагностицират и потвърждават всички случаи на коронавирусна инфекция при проявени болни, няма положителен материал на хора от Русе.“

След това изказване би следвало всички да бъдат спокойни, но не би. По-късно през деня стана ясно, че май нещата не са съвсем така, защото въпросните проби още не били пристигнали в лабораторията в София, камо ли да има резултати от тях.

Около 14 часа, пак днес, 26 февруари, проф. д-р Нели Корсун, завеждаща лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” в отдел "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви за БРЯГНЮЗ, че въпросните проби още не са пристигнали в лабораторията в София и се очаква да пристигнат към 14,30 часа.

Докато все още разговаряме с професорката от София, на редакционната поща пристигна съобщение от Община Русе за провела се  среща за обсъждане и набелязване на мерки  във връзка с разпространението на заразата Covid-19. В съобщението се казва, че "директорът на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова е  категорична, че място за тревога на този етап няма. На територията на Русе, както и в цялата страна не са регистрирани случаи на заболели от коронавирус."

Но! Информацията от всички представители на отговорните институции, които имат отношение към проблема и решаването му, продължава да е разнопосочна.

Към 17 часа от здравното министерство разпространиха съобщение, в което се казва: 

"Днес, 26 февруари, в Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 са изследвани 9 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Всички те са отрицателни. Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия. В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре, 27 февруари."

Тоест - пробите от Русе все още не са изследвани!

Първоначално пробите от Русе е трябвало да бъдат изпратени до София чрез известна куриерска фирма, но тя е отказала да достави опасната пратка, научи БРЯГНЮЗ. Затова се наложило да бъдат транспортирани с линейка на болница "Канев".

Като се има предвид, че въпросните проби от вчера до днес в ранния следобяд все още не бяха стигнали до лабораторията в София, при път с автомобил за около 4 часа, означава, че пробите вероятно са били изпратени за София едва днес, 26 февруари.

По каква причина тогава трима души на отговорни постове в държавата, от които хората очакват да научат истината, съобщават все още непроверена информация?! Обществото очаква /и изисква! / от медиите да поднасят вярна информация, позовавайки се на сигурни източници и на същите тези институции.  Кой тогава всява паника?

 

Още по темата

Коментирай

ники
26.02.2020 | 19:10 ч.
паниката я всяват управляващите на пресконференцията бяха като насрани вие си направете сметката за какво става дума
 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати