По шпионския скандал - бившият главен редактор на в. "Дума" осъди МВР за ареста му на 9 септември м.г.

Крими
05.03.2020 | 09:18 ч.

Бившият главен редактор на "Дума" и активен член на движение "Русофили" Юрий Борисов осъди МВР за ареста му на 9 септември миналата година. Актът не е обжалван в срока, в който може да бъде направено това, така че решението е окончателно. Сумата на осъждането е 10 лв. - за такси, но Борисов има намерение да заведе и друго дело вече за обезщетение.

"Това е морално удовлетворение", каза в студиото на бТВ Борисов и обясни, че заповедта за ареста не само е несправедлива, но и унизителна. В съдебното решение пише, че задържането е станало без доказателства за престъпление и всъщност обслужва други цели.

Две са възможностите за неговия арест на 9 септември 2019 г. - сплашване на движението "Русофили" или намерение да бъде обвинен, което обаче в последствие се е превърнало в добавянето му като свидетел. Юрий Борисов залага повече на първата възможност, тъй като както разпитът, така и повдигнатите след това на Малинов обвинения са абсурдни. Това е гонение, политическо преследване на мироглед, ценности и позиции, различни от статуквото, смята Борисов: "Страшно ми е да си го помисля, но в крайна сметка не е алогично."

По думите му обаче крайният резултат за съжаление на прокуратурата е точно обратен.

"Ние атакувахме и членството ни в НАТО, и външната ни политика, имаме реакционна дейност в страната, имаме много симпатизанти, работим за създаването на международно русофилско движение. Много неща се натрупват", посочи още Юрий Борисов.

Прокурорската атака се базира на техните политически намерения за създаване на русофилска партия, но и това било цел от преди 6-7 години, въпреки че и до този момент Борисов смята, че в България се нуждае от нови партии в Народното събрание, тъй като българският народ със своите ценности не е представен добре.

"На разпити ме попитаха дали съм ходил в Крим, никой не постави въпрос за класифицирана информация. Нито един въпрос не беше свързан с шпионаж. Аз не мога да си намеря чорапите, те търсят дали съм издавал държавни тайни", обобщи Юрий Борисов.

Припомняме, че на 9 септември м.г. бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов бе задържан за 24 часа за шпионаж в следствения арест, след това бе освободен без обвинение. За шпионаж бе арестувано и част от ръководството на движение "Русофили".

На следващият ден бе повдигнато обвинение в шпионаж на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов. На 4 ноември 2019 г. той  бе отличен с ордена „Дружба" за „принос в укрепването на единството на руската нация", като наградата му бе връчена лично от руския президент Владимир Путин на церемония в Москва, въпреки забраната Малинов да напуска пределите на България.

Пътуването на Малинов до Русия бе разрешено от съдия Андон Миталов, когото САЩ посочи, че е участвал в корупционни действия.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати