Почина поетесата Миряна Башева

Култура
12.07.2020 | 18:19 ч.

На 73-годишна възраст почина поетесата Миряна Башева, пише в. "Сега". Тя беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове. Като журналист е работила в сп. "Отечество", вестниците "24 часа" и "Сега".

Започва да да пише стихове, когато е на 23–24 години, пише Уикипедия. Характерна особеност на нейните стихове е оригиналната мисъл и мелодичността. Затова тя става търсен автор на текстове на песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев. Песните ѝ са изпълнявани от много звезди на българската естрада. Стиховете ѝ са преведени на много европейски езици.

През 1979 г. пише стиховете към филма „Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева пише сценария на игралния филм „Последни желания“ (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска поезия излязла в САЩ – антологията „Глина и звезда – съвременни български поети“ (1992), подготвена за печат от българския поет и преводач Георги Белев.

Поклонението е в сряда, 15 юли, от 11.30 в Ритуалната зала на Централни гробища.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати