Под карантина: 21-годишният Теркан Р. оставил жена и дете във Франция, за да докара болните си родители

Общество
31.03.2020 | 21:25 ч.

Русенско село Малко Враново, Община Сливо поле,  в което до преди месец животът си течеше спокойно, в последните  две седмици  непрекъснато посреща гурбетчии. Но улиците са пусти, никой не си ходи на гости, защото заради извънредното положение всеки новопристигнал от чужбина се поставя под карантина и се затваря в къщата си. 

От началото на извънредното положение за коронавируса в селото  са се завърнали над 40 души - от Франция, Англия, Германия и други европейски държави. Тия дни се очакват да пристигнат още 20 от Франция.Това съобщи за БРЯГНЮЗ кметът на селото Илиян Хараламов, когото намерихме късно тази вечер, току-що прибрал се вкъщи след изнурителния ден. Цял ден е обхождал селото, където на доста порти има табелки с червен кръст и телефон на РЗИ за сигнали.

"Цял ден не съм свалял маската и ръкавиците - оплака се Хараламов. - Провел съм сигурно над 120 разговора само днес. Телефонът ми непрекъснато звъни - от общината, от РЗИ, търсят ме от други институции, съселяни."

Селото стана известно във вторник заради пристигналото от Франция семейство, което обяви на "Дунав мост", че е болно от коронавирус. Двамата съпрузи във видимо недобро здравословно състояние и температура бяха закарани от ГКПП  "Дунав мост" направо в инфекциозното отделение на Русенската болница "Канев". 

Синът им Теркан, който  ги докарал с колата от Франция до България,, не показал здравословни проблеми, затова  не е хоспитализиран, а се е върнал в родното си село Малко Враново.

"Поставен е под карантина в къщата, където живеят баба му, дядо му и леля му, каза кметът Хараламов. -  По принцип семейството има два имота тук в селото, но защо от РЗИ - Русе не го изолираха, а го събраха заедно с възрастните хора, не знам... Разбрахме се с една тяхна съседка да им купува хляб и да им закача торбичката на оградата - да не се срещат изобщо, за да не се разнася заразата. Каза ли й, че с други хранителни продукти се били запасили.

Още не мога да разбера как това момче тръгна с родителите си, за които се твърди, че са зле, и пътува с тях в колата през толкова граници... Дано да е здрав, да не се е заразил. Доколкото знам, е женен, има и дете, но те са останали във Франция. Майка му и баща му са отдавна там, работят във фирма за монтаж на асансьори. Те също са млади хора - около 40 и няколко годишни.

Днес няколко пъти говорих с представители на РЗИ, казаха ми, че пробите им се чакат да излязат късно тази вечер , за да се види дали са заразени. Дано да не са. Иначе в селото ни непрекъснато се връщат хора от различни държави - Франция, Испания, Германия. Първите  пристигнаха на 11 март, два дни преди въвеждането на извънредното положение. След това още и още. Вече са над 40 души. Утре чакам още 20 да пристигнат. Всичките ги поставяме под карантина.

Голяма помощ ми оказва кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов. С него обходихме селото и решихме на всяка къща, където има карантинирани, да поставим на портата табела с червен кръст. Както беше едно време. Да се знае кои къщи трябва да се наблюдават. А и да са спокойни останалите хора от селото. Защото, карантина, не карантина - животът  си върви. Ето, преди два дни се роди детенце, 3-4-ма умряха за две  седмици от свои си болести. Като свършат извънредните мерки, елате да ви разкажа повече за нашето село. Аз се гордея с него. Имаме детска градина с две групи и филиали в съседните села. Всичко ще се нареди, само да опазим хората сега и кризата да свърши", не спира да  говори с надежда   кметът.

Утре вероятно той сигурно пак ще надене предпазната маска и ръкавиците и ще тръгне по задачи из селото, притихнало в очакване на новозавръщащите  се гурбетчии. Които също ще се затворят по къщите си. Под карантина.

 

Коментирай

Гнусно племе
01.04.2020 | 18:10 ч.
Е що не си стояха във Францията мангалите, ами дойдоха тук да ръсят зарази и смърт и да точат нашата здравна каса, в която не са се осигурявали?!!?
dddddddd
01.04.2020 | 16:24 ч.
те там са богопомазани закони не ги ловят карантината я спазват в гората с резачките
F.Skender
01.04.2020 | 14:12 ч.
Ако стана да сигнализирам,то трябва да е повече от половината от селото.
F.Skender
01.04.2020 | 14:09 ч.
Чак немога да повярвам,че се говори за моето село.Вярно че повечето са роми,но не слагайте всички под един знаменател.И аз съм расла сред тях по националност съм туркиня,но на нашата улица откакто съм тука от комшиите никой не е излизал защото ги е страх и да повечето наистина не спазват никаква карантина,техен си проблем.Кмета неможе да обикаля къща по къща,а тук неможеш да им повишиш тон пък камоли да им забраниш нещо.Някои от жителите на селото незнаят колко може да е опасен този вирус,заради едни всички ние горим.Както се казва покрай сухото дърво и мокрото гори.Това село няма да се оправи,още по строги мерки им трябва ако трябва и да се глобява иначе оправия няма. П.Неделчев и вас ви поздравявам,защото вие познавате селото и хората по добре от мен.????
Б.Бейтула
01.04.2020 | 11:36 ч.
Вярно е ,че кмета обикаля неуморно да ги предупреждава ,но не е вярно ,че спазват домашната карантина. Смее ли кмета да сигнализира???????????
Г.Янев
01.04.2020 | 11:23 ч.
Глупости! Те не са спрели да се разхождат! НЕСЕ СПАЗВАТ МЕРКИТЕ ЗАСИГУРНОСТ И КАРАНТИНА!
М. Денчева
01.04.2020 | 11:13 ч.
В това село населението е пр В това село жителите са предимно роми! За тях закони и задължения няма.Както не спазват и карантина!!!!!
П. Неделчев
01.04.2020 | 09:02 ч.
Лъжи с опашки!!!!!!!!!
Давид Давидов
01.04.2020 | 09:00 ч.
Съжалявам ,но не е точно така както е написано.99% от завърналите се не спазват карантината и се събират денонощно .
 
Печатни издания

  

   

 
 

 

     

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати