Потвърдено е наличие на западнонилска треска при животни в силистренското село Сребърна

Общество
10.07.2020 | 16:25 ч.

За наличие на западнонилска треска съобщава директорът на Агенцията по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид.  На 25 юни са били взети 15 проби от животни в село Сребърна, предвид това, че е близо до р. Дунав, и в 9 от тях е открита западнонилска треска, която е вирусно заболяване, пренасяно от комари и от кърлежи в много по-редки случаи.

Заболяването често протича дори без симптоми, като ако човек е в добро общо здравословно състояние, може изобщо да не разбере, че е преболедувал тази болест.       

Според статистическите данни 80% от заразените преболедуват без да показват клинична изява.

При хората, при които се появят клинични симптоми, те често се асоциират с признаците на грип - температура, секрети в носа, възпаления на лигавиците, болки в мускулите и ставите, главоболие, понякога и обриви.

При по-тежките случаи или когато човек има и други съпътстващи заболявания, отслабена имунна система, вирусът може да причини възпаление на централната нервна система (енцефалит).  Смъртността при хората е ниска в рамките на 10% от тези, които са проявили клинични признаци. 1 на 160 човека, заразени със западнонилска треска би развил усложнения като мозъчно възпаление.

Срещу болестта няма ваксина. Единственият начин за предпазване е профилактиката срещу комари, а препоръките на епидемиолозите са общините да започнат пръскането срещу комари още от април месец. Пръскането обаче трябва да става регулярно през определени периоди, обвързани с излюпването на ларвите на комарите.

Хората са съветвани също да наблегнат на защитата си, като ползват репеленти или плътни блузи и дрехи.

До средата на 20 век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. В последните години обаче тя активно разширява областите си на обхват. През 1999 г. е регистрирана за пръв път и на американския континент. Роля за това разпространение изиграват човешките дейности, преноса на стоки, пътувания и др.

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

  Лекарят пита родилка:

- Кой е бащата?
  Тя:
- Не знам, беше с маска...
АРХИВ | изберете две дати