Повече българска музика в ефир в подкрепа на родни творци и музиканти

Култура
13.02.2020 | 09:23 ч.

За квота за българска музика чрез промени в Закона за радиото и телевизията настояват от организацията за авторските права „Музикаутор“. Очаква се предложенията да бъдат депозирани днес в Народното събрание, пише БНР.

Поне 1/3 от музикалното съдържание в медиите да е българско, настояват от „Музикаутор“.

 „Това е форма да съхраним млади българи - да не бягат от България, да творят, да търсят възможност техния продукт, техния талант да бъдат оценени не само навън, но и тук“, мотивира се изпълнителният директор Иван Димитров на организацията за авторски права.

Българската музика в радиостанциите прогресивно намалява, като делът пада под 22%. На този фон слушателите искат 60% от музикалните произведения в ефир да са български, сочи проучване на „Алфа Рисърч“.

Националната кампания за повече българска музика е подкрепена от родни творци и музиканти - Наско от Б.Т.Р  каза:

„Престъпно малкият процент на българския автор в родния ефир е предателство към културата. Малко шанс се дава на новите изпълнители“.

„За да се запазим по-дълго като нация трябва да уважаваме всичките свои произведения. В момента, в който влезеш в Гърция, друго освен гръцко не може да чуеш. Няма шанс. В Испания - същата работа, във Франция - същата работа, в Италия - същата работа“, допълни Орлин Горанов.

Задължителни квоти за национална музика са въведени в редица европейски държави като Франция, Белгия, Полша, Португалия и Великобритания.

 

 

 

гд

 
Печатни издания

  

   

 

     

 

Най-четени

 

 

 

Виц на деня

АРХИВ | изберете две дати